CUM SĂ PROIECTEZI ÎN CAZUL DEPLASĂRII TERMICE

Proiectarea în prezența dilatării termice

Hilti MM modular support system for light-medium duty applications

Când construiești instalații de țevi, este esențial să iei în calcul dilatarea termică - în special în cazul instalațiilor de încălzire.

Aceasta, deoarece va fi necesar să le permiți țevilor să se dilate și să asiguri distribuția uniformă a modului de deplasare a țevilor.

CARE ESTE CAUZA DILATĂRII TERMICE?

Dilatarea termică depinde de câțiva factori-cheie:

 • Lungimea originală a secțiunii țevii
 • Coeficientul de dilatare
 • Diferența de temperatură

De obicei, este vorba despre diferența dintre temperatura operațională a țevilor și temperatura exterioară. Așadar, în prezent, în cazul aplicațiilor pentru încălzire, temperatura operațională este în jurul valorii de 70°C, iar temperatura mediului, în mod obișnuit, de 20°C.

ÎNTREABĂ UN INGINER

CE TIP DE PROIECTARE AR TREBUI SĂ FOLOSESC ÎN CAZUL DILATĂRII TERMICE?

 • 1 - Punctele fixe

  Soluția punctelor fixe asigură blocarea oricărei deplasări și transferă încărcările către suprastructura clădirii. Punctul de „deplasare zero” îți permite să calculezi diatarea și să-i prevezi comportamentul.

  Citește mai mult

  2 – Ghidajul axial

  Ghidajul axial este utilizat, de obicei, foarte aproape de orice compensare tehnică. Permite deplasarea controlată într-o singură direcție și elimină alte deplasări direcționale.

  Citește mai mult

  3 – Suportul glisieră

  Suportul glisieră îi permite țevii compensarea prin factorul de frecare cel mai scăzut posibil.

  Citește mai mult

  4 – Deplasarea liberă

  Deplasarea liberă funcționează ca soluție în situațiile în care există deplasări multidirecționale. Se utilizează, de obicei, asupra brațelor de compensare.

  Citește mai mult

SFATURI PENTRU PROIECTAREA ÎN CAZUL DILATĂRII TERMICE

 • Calculează lungimea de dilatare în funcție de lungimea țevii, de materialul din care este confecționată aceasta și de gradientul de temperatură.
 • Verifică dacă deplasarea dintre axa țevii și suprafata de sus a profilului este mai mare de 4°. Dacă este așa, vei avea nevoie de o soluție de compensare. Trebuie să ții cont de faptul că unele cerințe specifice aplicației pot afecta valoarea permisă pentru deplasare.
 • Alege între compensarea naturală sau tehnică, luând în calcul dimensiunea spațiului necesară pentru fiecare soluție.