CUM SĂ PROIECTEZI ÎN CAZUL DEPLASĂRII TERMICE

Proiectarea în prezența dilatării termice

Hilti MM modular support system for light-medium duty applications

Când construiești instalații de țevi, este esențial să iei în calcul dilatarea termică - în special în cazul instalațiilor de încălzire.

Aceasta, deoarece va fi necesar să le permiți țevilor să se dilate și să asiguri distribuția uniformă a modului de deplasare a țevilor.

CARE ESTE CAUZA DILATĂRII TERMICE?

Dilatarea termică depinde de câțiva factori-cheie:

 • Lungimea originală a secțiunii țevii
 • Coeficientul de dilatare
 • Diferența de temperatură

De obicei, este vorba despre diferența dintre temperatura operațională a țevilor și temperatura exterioară. Așadar, în prezent, în cazul aplicațiilor pentru încălzire, temperatura operațională este în jurul valorii de 70°C, iar temperatura mediului, în mod obișnuit, de 20°C.

How to calculate thermal expansion

ÎNTREABĂ UN INGINER

CE TIP DE PROIECTARE AR TREBUI SĂ FOLOSESC ÎN CAZUL DILATĂRII TERMICE?

 • Druck

  1 - Punctele fixe

  Soluția punctelor fixe asigură blocarea oricărei deplasări și transferă încărcările către suprastructura clădirii. Punctul de „deplasare zero” îți permite să calculezi diatarea și să-i prevezi comportamentul.

  Druck

  2 – Ghidajul axial

  Ghidajul axial este utilizat, de obicei, foarte aproape de orice compensare tehnică. Permite deplasarea controlată într-o singură direcție și elimină alte deplasări direcționale.

  Druck

  3 – Suportul glisieră

  Suportul glisieră îi permite țevii compensarea prin factorul de frecare cel mai scăzut posibil.

  Druck

  4 – Deplasarea liberă

  Deplasarea liberă funcționează ca soluție în situațiile în care există deplasări multidirecționale. Se utilizează, de obicei, asupra brațelor de compensare.

SFATURI PENTRU PROIECTAREA ÎN CAZUL DILATĂRII TERMICE

 • Calculează lungimea de dilatare în funcție de lungimea țevii, de materialul din care este confecționată aceasta și de gradientul de temperatură.
 • Verifică dacă deplasarea dintre axa țevii și suprafata de sus a profilului este mai mare de 4°. Dacă este așa, vei avea nevoie de o soluție de compensare. Trebuie să ții cont de faptul că unele cerințe specifice aplicației pot afecta valoarea permisă pentru deplasare.
 • Alege între compensarea naturală sau tehnică, luând în calcul dimensiunea spațiului necesară pentru fiecare soluție.