CONFORM EN 1992-4, ESTE NECESAR O PLACĂ DE BAZĂ RIGIDĂ

Verificați rigiditatea la încovoiere a plăcii de bază cu versiunea gratuită PROFIS Engineering Standard!

Verificarea conform EN1992-4 a rigidității la încovoiere a plăcii de bază - noua soluție în Softul PROFIS Engineering Standard, versiunea gratuită

Odată cu introducerea EN 1992-4 în MVV-TB, în ianuarie 2021, proiectarea ancorajelor a devenit mai importantă. Regulile și reglementările pentru proiectarea de succes și sigură a ancorajului au ajuns, de asemenea, în prim-plan. O componentă importantă pe care se bazează aceste reguli și reglementări este abordarea unei distribuții liniare a sarcinii bazată pe o placă de bază rigidă sau abordarea sarcinilor de ancorare reale. Acest concept simplificat este greu de verificat și adesea nu corespunde realității. Am dori să vă arătăm cum puteți obține o soluție rapidă, transparentă, sigură și conform EN 1992-4 cu soluția noastră de software gratuit, PROFIS Engineering.

CE MENȚIONEAZĂ EN 1992-4 6.2.1 DESPRE RIGIDITATEA PLĂCII DE BAZĂ?

Odată cu introducerea EN1992-4 în MVV-TB în ianuarie 2021, proiectarea ancorajelor și regulile sale au câștigat o nouă importanță în Romania. O parte importantă a acestor reguli este presupunerea unei plăci de bază rigidă pentru distribuția liniară a sarcinii. Acesta este un concept simplist, teoretic și adesea nu corespunde realității.

Formulele EN1992-4 se bazează pe ipoteza unei plăci de BAZĂ rigide.

Placa atașată este suficient de rigidă, astfel incât să se aplice o distributie a eforturilor liniară ( analog cu ipoteza Bernoulli). “ (EN1992-4 6.2.1 a)

Dacă rigiditatea plăcii de BAZĂ nu poate fi garantată, utilizați sarcinile reale pe ancoră pentru dimensionare.

e) „[...] În cazul în care această cerință de deformare nu este îndeplinită, trebuie luată în considerare comportamentul la deformare elastică a elementului atașat pentru a determina valoarea de proiectare a sarcinilor de întindere care acționează asupra fiecărui element de fixare.” (EN1992-4 6.2.1 e)

DE CE VERIFICAREA RIGIDITĂȚII LA ÎNCOVOIERE A PLĂCII DE BAZĂ ESTE IMPORTANTĂ?

Efecte de suport lângă margini

Deformarea plăcii creează încărcări de compresiune suplimentare, de obicei în vecinătatea marginilor plăcii, care trebuie preluate de ancore.

Redistribuirea încărcărilor în grupul de ancore

Din cauza deformării plăcii, ancorele care sunt mai aproape de profil sunt încărcate mai puternic decât cele care sunt mai depărtate de acesta.

Reducerea brațului de prâghie interior

Deformarea plăcii duce la o reducere a dimensiunii brațului de pârghie interior. Dacă momentul rămâne același, aceasta duce la sarcini mai mari asupra ancorelor.

Deplasare datorată flexibilității plăcii de bază

Plăcile de ancorare flexibile tind să aibă deformații mai mari. În cazul unei grinzi în consolă, o placă de bază flexibilă poate duce la deplasare pe măsură ce placa de ancorare se rotește. În calitate de inginer, ar trebui să țineți cont de acest lucru în evaluarea SLS, în special pentru aplicațiile în consolă și autoportante.

ANALIZAȚI RIGIDITATEA LA ÎNCOVOIERE A PLĂCII DE BAZĂ CU VERSIUNEA STANDARD GRATUITĂ

În literatura de specialitate și în standardele de proiectare există câteva indicații pentru validarea corectă a rigidității plăcii de ancorare. Cu toate acestea, nu există reguli practice pentru construcție. 

Cu PROFIS Engineering Standard puteți evalua acum placa de bază și rigiditatea acesteia la încovoiere și puteți continua cu sarcinile corecte de ancorare sau  să optimizați placa de bază. Cu  versiunea Premium primești și dovada întregii îmbinări

Se încarcă

Descarcă acum

Articole construcții metalice (eng)

Descarcă articolul acum

Profis engineering

Mai multe informatii despre Profis Engineering

Află mai multe