Limba

SCN 60‑22 (01)

Manual de utilizare original

Date referitoare la manual de utilizare

Referitor la acest manual de utilizare

  • Atenționare! Înainte de a utiliza produsul, asigurați-vă că ați citit și ați înțeles manualul de utilizare care însoțește produsul, inclusiv instrucțiunile, indicațiile de siguranță și de avertizare, imaginile și specificațiile. Familiarizați-vă, în special, cu toate instrucțiunile, indicațiile de siguranță și de avertizare, imaginile, specificațiile, componentele și funcțiile. În caz de nerespectare a acestora, există pericol de electrocutare, incendiu și/sau vătămări grave. Păstrați manualul de utilizare, inclusiv toate instrucțiunile, indicațiile de siguranță și avertizare, pentru utilizare ulterioară.
  • Produsele Image alternative sunt destinate utilizatorilor profesioniști, iar operarea cu acestea, întreținerea și repararea lor sunt activități permise numai personalului autorizat și instruit. Acest personal trebuie să fie instruit în mod special cu privire la potențialele pericole. Produsul și mijloacele sale auxiliare pot genera pericole dacă sunt utilizate necorespunzător sau folosite inadecvat destinației de către personal neinstruit.
  • Manualul de utilizare anexat corespunde stadiului tehnologic actual la momentul tipăririi. Găsiți întotdeauna cea mai recentă versiune online pe pagina de produs Hilti. În acest scop, urmați linkul sau codul QR din acest manual de utilizare, marcat cu simbolul Image alternative.
  • Transmiteți produsul către alte persoane numai cu acest manual de utilizare.

Explicitarea simbolurilor

Indicații de avertizare

Indicațiile de avertizare avertizează împotriva pericolelor care apar în lucrul cu produsul. Sunt utilizate următoarele cuvinte-semnal:
PERICOL
PERICOL !
  • Pentru un pericol iminent şi direct, care duce la vătămări corporale sau la accidente mortale.
ATENŢIONARE
ATENŢIONARE !
  • Pentru un pericol iminent şi posibil, care poate duce la vătămări corporale sau la accidente mortale.
AVERTISMENT
AVERTISMENT !
  • Pentru o situaţie potenţial periculoasă, care poate duce la vătămări corporale sau pagube materiale.

Simboluri în manualul de utilizare

În acest manual de utilizare sunt utilizate următoarele simboluri:
Image alternative Respectați manualul de utilizare
Image alternative Indicații de folosire și alte informații utile
Image alternative Lucrul cu materiale reutilizabile
Image alternative Nu aruncați aparatele electrice și acumulatorii în containerele de gunoi menajer
Image alternative Hilti Acumulator Li‑Ion
Image alternative Hilti Redresor

Simboluri în imagini

Următoarele simboluri sunt utilizate în imagini:
Image alternative Acest numere fac trimitere la figura respectivă de la începutul acestui manual de utilizare.
Image alternative Numerotarea din imagini atrage atenția asupra etapelor de lucru importante sau asupra componentelor importante pentru etapele de lucru. Aceste etape de lucru sau componente sunt evidențiate în text cu numărul corespunzător, de ex. (3) .
Image alternative Numerele pozițiilor sunt utilizate în figura Vedere generală și fac trimitere la numerele din legendă în paragraful Vedere generală a produsului .
Image alternative Acest semn are rolul de a stimula o atenție deosebită din partea dumneavoastră în lucrul cu produsul.

Simboluri în funcție de produs

Simboluri de ordin general

Simboluri utilizate în combinație cu produsul.
Image alternative Produsul este compatibil cu tehnologia NFC, care este compatibilă la rândul ei cu platformele iOS și Android.
Image alternative Acumulator Li-Ion
Image alternative Nu folosiți niciodată acumulatorul ca unealtă percutoare.
Image alternative Nu lăsați acumulatorul să cadă. Nu utilizați niciun acumulator care a suferit o lovitură sau este deteriorat într-un alt mod.
Image alternative Curent continuu
Image alternative Frână de lanț deblocată
Image alternative Frână de lanț activată
Image alternative Săgeata sensului de rulaj al lanțului ferăstrăului
Image alternative Sensul de rotație al șurubului întinzătorului de lanț
Image alternative Direcția de deschidere a bușonului rezervorului de ulei

Semne de avertizare

Semnul de avertizare avertizează împotriva pericolelor.
Image alternative Atenționare - Recul! Acordați atenție tuturor instrucțiunilor de protecție a muncii privind apariția și măsurile împotriva reculului.

Semn de interdicție

Semnele de interdicție indică acțiunile interzise.
Image alternative A nu se utiliza pe timp de ploaie!

Semne de obligativitate

Semnele de obligativitate fac trimiteri la manevre obligatorii.
Image alternative Lucrați întotdeauna cu ambele mâini.
Image alternative Purtați o cască de protecție, apărătoare pentru ochi și căști antiacustice.
Image alternative Utilizați încălțăminte de protecție
Image alternative Utilizați mănuși de protecție

Securitate

Instrucţiuni de ordin general privind securitatea şi protecţia muncii pentru sculele electrice

Image alternative ATENŢIONARE Consultaţi toate instrucţiunile de protecţie a muncii, instrucţiunile de lucru, imaginile şi datele tehnice cu care este prevăzută această sculă electrică. Neglijenţele în respectarea următoarelor instrucţiuni pot provoca electrocutări, incendii şi/ sau accidentări grave.
Păstraţi toate instrucţiunile de protecţie a muncii şi instrucţiunile de lucru pentru consultare în viitor.
Termenul de „sculă electrică“ folosit în instrucţiunile de protecţie a muncii se referă la sculele cu alimentare de la reţea (cu cablu de reţea) la sculele electrice cu alimentare de la acumulatori (fără cablu de reţea).
Securitatea în locul de muncă
  • Menţineţi curăţenia şi un iluminat bun în zona de lucru. Dezordinea sau iluminatul insuficient în zona de lucru pot constitui surse de accidente.
  • Nu lucraţi cu scula electrică în medii cu pericol de explozie, în care sunt prezente lichide, gaze sau pulberi inflamabile. Sculele electrice generează scântei care pot aprinde pulberile sau vaporii.
  • Nu permiteţi accesul copiilor şi al altor persoane în zona de lucru pe parcursul utilizării sculei electrice. În cazul distragerii atenţiei, puteţi pierde controlul asupra aparatului.
Securitatea electrică
  • Fişa de racord a sculei electrice trebuie să se potrivească cu priza de alimentare. Orice gen de modificare a fişei este interzis. Nu folosiţi niciun tip de fişe adaptoare împreună cu scule electrice cu pământare de protecţie. Fişele nemodificate şi prizele adecvate diminuează riscul de electrocutare.
  • Evitaţi contactul corpului cu suprafeţele legate la pământ, cum ar fi ţevile, sistemele de încălzire, plitele şi frigiderele. Există un risc major de electrocutare atunci când corpul se află în contact cu obiecte legate la pământ.
  • Feriţi sculele electrice de influenţa ploii şi umidităţii. Pătrunderea apei în scula electrică creşte riscul de electrocutare.
  • Nu utilizaţi cablul de legătură în scopuri pentru care nu este destinat, de exemplu pentru a transporta scula electrică, a suspenda scula electrică sau pentru a trage fişa din priza de alimentare. Feriţi cablul de legătură de influenţele căldurii, uleiului, muchiilor ascuţite sau componentelor aflate în mişcare. Cablurile de legătură deteriorate sau înfăşurate majorează riscul de electrocutare.
  • Dacă lucraţi cu o sculă electrică în aer liber, utilizaţi numai cabluri prelungitoare care sunt adecvate şi pentru folosirea în exterior. Folosirea cablurilor prelungitoare adecvate lucrului în aer liber diminuează riscul de electrocutare.
  • Dacă punerea în exploatare a sculei electrice într-un mediu cu umiditate nu se poate evita, utilizaţi un întrerupător automat de protecţie diferenţial. Utilizarea unui întrerupător automat de protecţie diferenţial diminuează riscul de electrocutare.
Securitatea persoanelor
  • Procedaţi cu atenţie, concentraţi-vă la ceea ce faceţi şi lucraţi în mod raţional atunci când manevraţi o sculă electrică. Nu folosiţi nicio sculă electrică dacă sunteţi obosit sau dacă vă aflaţi sub influenţa drogurilor, alcoolului sau medicamentelor. Un moment de neatenţie în folosirea sculei electrice poate duce la accidentări serioase.
  • Purtaţi echipament personal de protecţie şi, întotdeauna, ochelari de protecţie. Folosirea echipamentelor personale de protecţie, ca de ex. masca anti-praf, încălţămintea antiderapantă, casca de protecţie sau căştile antifonice, în funcţie de tipul sculei electrice şi de natura aplicaţiei de lucru, duce la diminuarea riscului de accidentare.
  • Împiedicaţi pornirea involuntară a aparatului. Asiguraţi-vă că scula electrică este deconectată, înainte de a o racorda la alimentarea electrică şi/ sau la acumulator, de a o lua din locul de lucru sau de a o transporta. Situaţiile în care transportaţi scula electrică ţinând degetul pe întrerupător sau racordaţi aparatul în stare pornită la alimentarea electrică pot duce la accidente.
  • Înainte de a porni scula electrică, îndepărtaţi uneltele de reglaj sau cheile fixe. Un accesoriu de lucru sau o cheie fixă, aflate într-o componentă rotativă a aparatului, pot provoca vătămări corporale.
  • Evitaţi o poziţie anormală a corpului. Asiguraţi-vă o poziţie stabilă şi păstraţi-vă întotdeauna echilibrul. În acest fel, veţi putea controla mai bine scula electrică în situaţii neaşteptate.
  • Purtaţi îmbrăcăminte de lucru adecvată. Nu purtaţi haine largi sau bijuterii. ţineţi părul, îmbrăcămintea şi mănuşile departe de componentele aflate în mişcare. Îmbrăcămintea largă, bijuteriile sau părul lung pot fi prinse de piesele aflate în mişcare.
  • Dacă există posibilitatea montării unor accesorii de aspirare şi captare a prafului, asiguraţi-vă că acestea sunt racordate şi folosite corect. Utilizarea unui sistem de aspirare a prafului poate diminua pericolul provocat de praf.
  • Nu vă bazaţi pe măsuri de securitate greşite şi nu vă dispensaţi de reglementările de securitate pentru sculele electrice, chiar dacă sunteţi familiarizat cu scula electrică după multiple folosiri ale acesteia. Lucrul neatent poate duce în fracţiuni de secundă la accidentări grave.
Utilizarea şi manevrarea sculei electrice
  • Nu suprasolicitaţi aparatul. Folosiţi scula electrică special destinată lucrării dumneavoastră. Cu scula electrică adecvată, lucraţi mai bine şi mai sigur în domeniul de putere specificat.
  • Nu folosiţi nicio sculă electrică având întrerupătorul defect. O sculă electrică ce nu mai permite pornirea sau oprirea sa este periculoasă şi trebuie reparată.
  • Scoateţi fişa din priză şi/ sau înlăturaţi acumulatorul dacă este detaşabil, înainte de executarea unor reglaje la aparat, înlocuirea accesoriilor sau depozitarea aparatului. Această măsură de precauţie reduce riscul unei porniri involuntare a sculei electrice.
  • Păstraţi sculele electrice în locuri inaccesibile copiilor, atunci când nu le utilizaţi. Nu permiteţi folosirea aparatului de către persoane care nu sunt familiarizate cu acesta sau care nu au citit instrucţiunile de faţă. Sculele electrice sunt periculoase atunci când sunt folosite de persoane fără experienţă.
  • Îngrijiţi sculele electrice şi accesoriile cu multă atenţie. Controlaţi funcţionarea impecabilă a componentelor mobile şi verificaţi dacă acestea nu se blochează, dacă există piese sparte sau care prezintă deteriorări de natură să influenţeze negativ funcţionarea sculei electrice. Dispuneţi repararea pieselor deteriorate înainte de punerea în exploatare a aparatului. Multe accidente se produc din cauza întreţinerii defectuoase a sculelor electrice.
  • Păstraţi accesoriile aşchietoare bine ascuţite şi curate. Accesoriile aşchietoare întreţinute atent, cu muchii aşchietoare bine ascuţite se blochează mai greu şi pot fi conduse mai uşor.
  • Utilizaţi scula electrică, accesoriile, dispozitivele de lucru etc. corespunzător acestor instrucţiuni. ţineţi seama de condiţiile de lucru şi de activitatea care urmează a fi desfăşurată. Folosirea unor scule electrice destinate altor aplicaţii de lucru decât cele prevăzute poate conduce la situaţii periculoase.
  • Menţineţi mânerele şi suprafeţele mânerelor în stare uscată, curată, fără ulei şi unsoare. Mânerele şi suprafeţele mânerelor nu permit utilizarea şi controlul sculei electrice în siguranţă în situaţii neprevăzute, dacă sunt alunecoase.
Utilizarea şi manevrarea sculei cu acumulatori
  • Încărcaţi acumulatorii numai în redresoarele recomandate de producător. Pentru un redresor adecvat unui anumit tip de acumulatori, apare pericolul de incendiu dacă acesta este utilizat cu alţi acumulatori.
  • Utilizaţi numai acumulatorii prevăzuţi special pentru sculele electrice. Folosirea altor acumulatori poate duce la accidentări şi poate provoca pericol de incendiu.
  • Ţineţi acumulatorii nefolosiţi la distanţă de agrafele de birou, monede, chei, cuie, şuruburi sau alte obiecte metalice mici, care ar putea provoca scurtcircuitarea contactelor. Un scurtcircuit între contactele acumulatorului poate avea ca urmări arsuri sau incendii.
  • La folosirea în mod eronat, este posibilă eliminarea de lichid din acumulatori. Evitaţi contactul cu acesta. În cazul contactului accidental, spălaţi cu apă. Dacă lichidul ajunge în ochi, solicitaţi suplimentar asistenţă medicală. Lichidul ieşit din acumulatori poate provoca iritaţii ale pielii sau arsuri.
  • Nu folosiţi acumulatori deterioraţi sau modificaţi. Acumulatorii deterioraţi sau modificaţi se pot comporta imprevizibil şi pot provoca incendii, explozii sau pericol de accidentări.
  • Nu expuneţi un acumulator la foc sau la temperaturi prea ridicate. Focul sau temperaturile de peste 130 °C (265 °F) pot provoca o explozie.
  • Urmaţi toate instrucţiunile de încărcare şi nu încărcaţi niciodată acumulatorul sau unealta cu acumulator la valori situate în afara domeniului de temperatură indicat în instrucţiunile de exploatare. Încărcarea greşită sau încărcarea la valori în afara domeniului avizat de temperatură poate distruge acumulatorul şi creşte pericolul de incendiu.
Service
  • Încredinţaţi repararea sculei electrice a dumneavoastră numai personalului calificat de specialitate şi numai în condiţiile folosirii pieselor de schimb originale. În acest fel, este garantată menţinerea siguranţei de exploatare a aparatului.
  • Nu executaţi niciodată lucrări de întreţinere la un acumulator deteriorat. Toate lucrările de întreţinere la acumulatori se vor executa numai de către producător sau de centrele de asistenţă pentru clienţi, împuternicite de producător.

Indicații de protecție a muncii pentru ferăstraiele cu lanț

Instrucțiuni de ordin general privind securitatea și protecția muncii pentru ferăstraiele cu lanț
  • Țineți toate părțile corpului departe de lanțul ferăstrăului atunci când acesta este în funcțiune. Înainte de a porni ferăstrăul, asigurați-vă că lanțul ferăstrăului nu atinge nimic. Atunci când lucrați cu un ferăstrău cu lanț, un moment de neatenție poate provoca prinderea hainelor sau a unor părți ale corpului de lanțul ferăstrăului.
  • Țineți întotdeauna ferăstrăul cu lanț cu mâna dreaptă pe mânerul posterior și cu mâna stângă pe mânerul frontal. Imobilizarea ferăstrăului cu lanț într-o poziție de lucru inversată majorează riscul de vătămări și nu trebuie utilizată niciodată.
  • Țineți ferăstrăul cu lanț numai de suprafețele izolate ale mânerelor, deoarece lanțul ferăstrăului poate atinge cabluri electrice ascunse. Contactul dintre lanțul ferăstrăului și un conductor sub tensiune poate, de asemenea, pune sub tensiune piesele metalice ale aparatului și provoca o electrocutare.
  • Purtați apărătoare pentru ochi. Se recomandă echipament de protecție suplimentar pentru urechi, cap, mâini, picioare și labele picioarelor. Îmbrăcămintea de protecție adecvată minimizează pericolul de vătămare din cauza așchiilor proiectate în jur și a contactului accidental cu lanțul ferăstrăului.
  • Nu lucrați cu ferăstrăul cu lanț pe un arbore, pe o scară, de pe un acoperiș sau pe o suprafață instabilă. În cazul funcționării în acest mod, există un pericol serios de vătămare.
  • Acordați întotdeauna atenție stabilității și folosiți ferăstrăul cu lanț numai atunci când sunteți pe un teren ferm, sigur și plat. Suprafețele alunecoase sau instabile pot provoca pierderea echilibrului sau pierderea controlului asupra ferăstrăului cu lanț.
  • Atunci când tăiați o creangă tensionată, așteptați-vă ca aceasta să revină brusc la forma inițială. Când tensiunea din fibrele de lemn este eliberată, creanga tensionată poate lovi utilizatorul și/sau poate afecta controlul ferăstrăului cu lanț.
  • Procedați cu precauție atunci când tăiați desiș și arbori tineri. Materialul subțire se poate prinde în lanțul ferăstrăului și vă poate lovi sau vă poate periclita echilibrul.
  • Transportați ferăstrăul cu lanț de mânerul frontal atunci când este deconectat, cu lanțul ferăstrăului în direcția opusă corpului dumneavoastră. Puneți întotdeauna apărătoarea de protecție atunci când transportați sau depozitați ferăstrăul cu lanț. Lucrul precaut cu ferăstrăul cu lanț reduce probabilitatea unui contact accidental cu lanțul ferăstrăului în funcțiune.
  • Urmați instrucțiunile pentru lubrifierea, tensionarea lanțului și schimbarea șinei de ghidare a lanțului ferăstrăului și a lanțului. Un lanț tensionat sau lubrifiat impropriu se poate rupe sau poate majora riscul de recul.
  • Tăiați numai lemn. Nu utilizați ferăstrăul cu lanț pentru lucrări pentru care nu este destinat. Exemplu: Nu utilizați ferăstrăul cu lanț pentru a tăia metal, plastic, zidărie sau materiale de construcție care nu sunt din lemn. Utilizarea ferăstrăului cu lanț pentru lucrări care nu sunt conforme cu destinația poate provoca situații periculoase.
  • Nu încercați să doborâți un arbore până când nu înțelegeți clar riscurile și cum să le evitați. Utilizatorul sau alte persoane pot fi vătămate grav de căderea unui arbore.
  • Respectați toate instrucțiunile atunci când curățați ferăstrăul cu lanț de acumulările de material, când depozitați sau efectuați lucrări de întreținere curentă. Asigurați-vă asupra stării deconectate a comutatorului și că acumulatorul este îndepărtat. Funcționarea neașteptată a ferăstrăului cu lanț atunci când îndepărtați acumulări de material sau pe parcursul lucrărilor de întreținere curentă poate provoca vătămări grave.
Cauzele și evitarea unui recul:Reculul poate apărea dacă vârful șinei de ghidare a lanțului ferăstrăului atinge un obiect sau dacă lemnul se îndoaie și lanțul ferăstrăului se blochează în tăietură.
În unele cazuri, contactul cu vârful șinei poate provoca o reacție neașteptată de recul, provocând mișcarea bruscă a șinei de ghidare a lanțului ferăstrăului în sus și spre utilizator.
Blocarea lanțului ferăstrăului pe muchia superioară a șinei de ghidare a lanțului ferăstrăului poate împinge rapid șina înapoi în direcția utilizatorului.
Oricare dintre aceste reacții poate duce la pierderea controlului asupra ferăstrăului și, eventual, la vătămări grave. Nu vă bazați doar pe dispozitivele de siguranță montate în ferăstrăul cu lanț. Ca utilizator de ferăstrău cu lanț, trebuie să luați diverse măsuri pentru a lucra fără accidente sau vătămări.
Reculul este consecința utilizării incorecte sau defectuoase a ferăstrăului cu lanț. El poate fi împiedicat prin măsuri de precauție adecvate, așa cum este descris mai jos:
  • Țineți ferm ferăstrăul cu ambele mâini, cu degetele mari și restul degetelor cuprinzând mânerele ferăstrăului cu lanț. Aduceți-vă corpul și brațele într-o poziție în care să puteți rezista forțelor de recul. Dacă sunt luate măsuri adecvate, utilizatorul poate controla forțele de recul. Nu dați niciodată drumul din mâini ferăstrăului cu lanț.
  • Evitați o poziție anormală a corpului și nu executați tăieri cu ferăstrăul peste nivelul umerilor. Astfel, se previne contactul neintenționat cu vârful șinei și se permite un control mai bun al ferăstrăului cu lanț în situații neașteptate.
  • Utilizați întotdeauna șinele de schimb și lanțurile de ferăstrău specificate de producător. Șinele de rezervă și lanțurile de ferăstrău nepotrivite pot provoca ruperea și/sau reculul lanțului.
  • Respectați instrucțiunile producătorului pentru ascuțirea și întreținerea lanțului ferăstrăului. Limitatoarele de adâncime care sunt prea joase măresc tendința de recul.

Instrucțiuni suplimentare de protecție a muncii

  • Țineți toate persoanele și animalele departe de zona de lucru. Atunci când doborâți un arbore, țineți toate persoanele și animalele la o distanță sigură de arbore. Distanța trebuie să fie de cel puțin două ori mai mare decât înălțimea arborelui care urmează să fie doborât. Cu toate acestea, asigurați-vă că cel puțin o persoană se află în raza de apel vocal în afara acestor zone. În cazul în care nu există persoane în raza de apel vocal în afara zonei, nu se poate oferi asistență în caz de urgență.
  • Folosiți produsul și accesoriile numai în stare tehnică impecabilă.
  • Nu efectuați niciodată intervenții neautorizate sau modificări asupra produsului sau accesoriilor.
  • Utilizați ferăstrăul cu lanț numai cu șinele de ghidare pentru lanțul ferăstrăului și lanțurile de ferăstrău avizate de Hilti .
  • Pericol de accidentare în caz de cădere a accesoriilor de lucru și/ sau sculelor. Înainte de începerea lucrului, controlați ca acumulatorul și accesoriul montat să fie fixate în siguranță.
  • Mențineți întotdeauna libere fantele de aerisire. Pericol de arsuri dacă fantele de aerisire sunt acoperite!
  • Porniți ferăstrăul cu lanț numai în apropierea piesei care se prelucrează. Lanțul ferăstrăului trebuie să fie liber și să nu vă atingă pe dvs. sau alte obiecte.
  • Așteptați până când produsul a ajuns în stare de repaus, înainte de a-l depune.
  • Cât timp este introdus un acumulator, un ferăstrău cu lanț alimentat cu acumulator este întotdeauna pregătit de funcționare, dar nu face niciun zgomot. Nu vă lăsați amăgiți de un fals sentiment de siguranță și, prin urmare, acordați atenție unor posibile pericole, cum ar fi pornirea involuntară. Blocați întotdeauna frâna lanțului înainte de a lăsa jos ferăstrăul cu lanț.
  • Purtați mănuși de protecție atunci când schimbați șina de ghidare a lanțului ferăstrăului și/sau lanțul ferăstrăului. Atingerea șinei de ghidare a lanțului ferăstrăului și/sau a lanțului ferăstrăului poate provoca vătămări prin tăiere și arsuri.
  • Evitați atingerea pieselor în rotație - pericol de accidentare!
  • Purtați, dumneavoastră și persoanele aflate în apropiere, pe parcursul utilizării produsului, apărătoare pentru ochi, o cască de protecție, căști antifonice și o mască ușoară de protecție respiratorie. Respectați reglementările locale privind echipamentul individual de protecție atunci când utilizați ferăstraie cu lanț. Hilti recomandă suplimentar purtarea de cizme de siguranță antiderapante cu protecție împotriva tăieturilor, pantaloni lungi cu protecție împotriva tăieturilor, o haină strânsă pe corp cu mâneci lungi, mănuși cu protecție împotriva tăieturilor și o apărătoare pentru față. Apărătoarea adecvată pentru ochi este verificată în conformitate cu norma EN 166 sau reglementările naționale și este disponibilă în comerț cu marcaj corespunzător.
  • Îmbrăcămintea de protecție grea poate provoca oboseala prematură a utilizatorului și un șoc termic. Pe vreme caldă și umedă, amânați lucrările dificile pentru dimineața devreme sau după-amiaza târziu, când temperaturile sunt mai scăzute.
  • Praful format în lucrările de șlefuire, șmirgheluire, tăiere și găurire poate conține substanțe chimice periculoase. Câteva exemple sunt: Plumb sau vopsele pe bază de plumb; cărămidă, beton și alte produse de zidărie, piatră naturală și alte produse care conțin silicați; anumite tipuri de lemn precum stejarul, fagul și lemnul tratat chimic; azbest sau materiale care conțin azbest. Determinați expunerea operatorului și persoanelor din preajmă prin clasa de periculozitate a materialelor la care se lucrează. Întreprindeți măsurile necesare pentru a menține valorile de expunerea la un nivel sigur, ca de ex. utilizarea unui sistem de colectare a prafului sau purtarea unei măști de protecție respiratorie adecvate. Din măsurile generale pentru diminuarea expunerii fac parte:
  • Lucrul într-un spațiu bine aerisit,
  • Evitarea contactului îndelungat cu praful,
  • Devierea prafului din zona feței și corpului,
  • Purtarea îmbrăcăminții de protecție și spălarea zonelor expuse cu apă și săpun.
  • Faceți frecvent pauze și exerciții pentru îmbunătățirea circulației sanguine în degetele dumneavoastră. În cazul lucrărilor lungi, din cauza vibrațiilor intense sunt posibile tulburări la nivelul vaselor sanguine sau al sistemului nervos în degete, mâini sau articulațiile mâinilor.
  • Nu tăiați în piese necunoscute și păstrați linia de tăiere eliberată de obstacole în partea superioară și inferioară.
  • Verificați înainte de începerea lucrului dacă în zona de lucru există conductori electrici, conducte de gaz și țevi de apă acoperite. Piesele metalice aflate în contact exterior cu produsul pot cauza o electrocutare sau o explozie, dacă deteriorați un conductor electric, o conductă de gaz sau o țeavă de apă.
  • Lanțul ferăstrăului se încălzește în timpul utilizării și se dilată. Dacă lanțul nu este lubrifiat suficient și nu este retensionat la intervale regulate, acesta poate sări de pe șina de ghidare a lanțului ferăstrăului sau se poate rupe. Acest lucru poate provoca vătămări grave și pagube materiale.
  • Folosiți ulei de lanț și verificați regulat nivelul rezervorului de ulei pe parcursul lucrărilor de tăiere cu ferăstrăul. Încărcați cu ulei înainte ca rezervorul de ulei să fie complet gol. Așezați ferăstrăul cu lanț pe o suprafață plană. Dacă nu se mai observă ulei în zona vizibilă a rezervorului de ulei, uleiul de lanț trebuie completat.
  • Verificați regulat întinzătorul de lanț înainte și pe parcursul tăierii și corectați tensionarea lanțului, după caz.
  • Opriți produsul și extrageți acumulatorul, înainte de a efectua orice pas de verificare!
  • Dacă doriți să doborâți un arbore, urmați instrucțiunile pentru doborârea unui arbore din acest manual de utilizare. Nu doborâți niciodată un arbore fără a stabili mai întâi un flanc de fugă.
  • Nu tăiați viță de vie, desiș sau ramuri subțiri, flexibile.
  • Dacă lanțul ferăstrăului în funcțiune lovește o piatră sau un alt obiect dur, se pot produce scântei care pot aprinde materiale inflamabile. Materialele inflamabile includ, de asemenea, vegetația uscată și subarboretul, în special în condiții de vreme caldă și uscată. Nu utilizați ferăstrăul cu lanț dacă există pericol de incendiu, respectiv de incendiu de pădure.

Condiții pentru utilizator

  • Utilizatorii fără instruire nu pot recunoaște sau evalua pericolele la folosirea ferăstrăului cu lanț. Utilizatorii trebuie să cunoască pe deplin conținutul acestui manual de utilizare.
  • Utilizatorul trebuie să fie odihnit și în formă fizică și psihică.
  • Dacă lucrați pentru prima dată cu un ferăstrău cu lanț, exersați utilizarea ferăstrăului cu lanț tăind bușteni pe o capră de ferăstrău.
  • Hilti vă recomandă să participați la un curs de formare pentru lucrul cu ferăstraiele cu lanț înainte de a utiliza un ferăstrău cu lanț pentru prima dată. Respectați prescripțiile naționale, locale și specifice șantierului privind protecția muncii.

Manevrarea și folosirea cu precauție a acumulatorilor

  • Aveți în vedere următoarele instrucțiuni de protecție a muncii pentru manevrarea și utilizarea fără riscuri a acumulatorilor Li-Ion. Nerespectarea acestora poate duce la iritații ale pielii, vătămări grave produse prin coroziune, arsuri chimice, incendii și/ sau explozii.
  • Utilizați acumulatorii numai în stare tehnică impecabilă.
  • Manevrați acumulatori cu atenție, pentru a evita deteriorările și scăpările de lichide foarte dăunătoare sănătății!
  • Modificarea sau manipularea acumulatorilor nu este permisă în niciun caz!
  • Nu este permisă dezmembrarea, strivirea, încălzirea la peste 80°C (176°F) sau arderea acumulatorilor.
  • Nu utilizați sau încărcați niciun acumulator care a suferit o lovitură sau care a fost deteriorat în alt mod. Verificați regulat dacă acumulatorii dumneavoastră prezintă semnalmente de deteriorări.
  • Nu utilizați niciodată acumulatori reciclați sau reparați.
  • Nu folosiți niciodată acumulatorul sau o sculă electrică alimentată de la acumulatori pe post de unealtă percutoare.
  • Nu expuneți niciodată acumulatorii direct la soare, unei temperaturi ridicate, formării de scântei sau flăcărilor deschise. Acest lucru poate duce la explozii.
  • Nu atingeți polii bateriei cu degetele, cu accesorii de lucru, bijuterii sau alte obiecte care prezintă conductibilitate electrică. Acest lucru poate deteriora acumulatorul și poate cauza prejudicii materiale și vătămări.
  • Feriți acumulatorii de ploaie, umezeală și lichide. Pătrunderea de umiditate poate cauza scurtcircuite, electrocutări, arsuri, incendiu și explozii.
  • Utilizați numai redresoarele și sculele electrice prevăzute pentru acest tip de acumulator. Aveți în vedere în acest scop datele din manualele de utilizare corespunzătoare.
  • Nu utilizați sau depozitați acumulatorul în medii cu pericol de explozie.
  • Dacă acumulatorul se înfierbântă prea puternic pentru a putea fi ținut în mână, este posibil ca el să fie defect. Așezați acumulatorul într-un loc vizibil, fără pericol de incendiu, la o distanță suficientă față de materialele inflamabile. Lăsați acumulatorul să se răcească. Dacă acumulatorul este încă prea fierbinte pentru a putea fi ținut în mână după o oră, atunci el este defect. Adresați-vă centrului de service Hilti sau citiți documentul "Indicații referitoare la securitate și utilizare pentru acumulatorii Li-Ion marca Hilti ".
    Aveți în vedere directivele speciale, valabile pentru transportul, depozitarea și utilizarea acumulatorilor Litiu-Ion.
    Citiți indicațiile referitoare la securitate și utilizare pentru acumulatorii Li-Ion marca Hilti , pe care le găsiți prin scanarea codului QR de la finalul acestui manual de utilizare.

Descriere

Vedere generală a produsului

Image alternative
  1. Apărătoare posterioară pentru mâini
  2. Mâner posterior
  3. LED de stare
  4. Mâner frontal
  5. Apărătoare frontală pentru mâini și frână de lanț
  6. Săgeata sensului de rulaj al lanțului ferăstrăului
  7. Șină de ghidare pentru lanțul ferăstrăului
  8. Lanțul ferăstrăului
  9. Piulițe la apărătoarea roții de lanț
  10. Apărătoarea roții de lanț
  11. Șurub la întinzătorul de lanț
  12. Element de prindere a lanțului
  13. Știft la glisiera de tensionare
  14. Roată de lanț
  15. Siguranță împotriva conectării
  16. Comutator de pornire/ oprire
  17. Zona vizibilă a rezervorului de ulei
  18. Bușonul rezervorului de ulei
  19. Opritor cu gheară
  20. Apărătoare de lanț
  21. Cheie
  22. Indicator de stare acumulator
  23. Tasta pentru deblocare pentru acumulator

Utilizarea conformă cu destinația

Produsul descris este un ferăstrău cu lanț. Ferăstrăul cu lanț este destinat tăierii lemnului (de exemplu, grinzi, lemn de construcții, stâlpi), precum și curățării de crengi și doborârii de arbori cu un diametru mic sau mediu al trunchiului.
Image alternative
  • Utilizați pentru acest produs numai acumulatori Li-Ion Hilti Nuron din seria de tip B 22. Pentru optimizarea randamentului, Hilti recomandă pentru acest produs acumulatorii indicați în acest tabel.
  • Utilizați pentru acești acumulatori numai redresoare Hilti cu seria de tip menționată în acest tabel.

Setul de livrare

Ferăstrău cu lanț, șină de ghidare a lanțului ferăstrăului, lanț de ferăstrău, chei fixe, manual de utilizare
Alte produse din sistem, avizate pentru produsul dumneavoastră, găsiți la centrul dumneavoastră Hilti Store sau la: www.hilti.group

Indicațiile LED-ului de stare

Produsul are un LED de stare care indică statusul actual al ferăstrăului cu lanț.
Starea
Semnificaţie
LED-ul de stare luminează constant în verde.
Comutatorul de pornire/ oprire este apăsat, lanțul ferăstrăului funcționează.
LED-ul de stare se aprinde intermitent în galben.
Ferăstrăul cu lanț este pregătit de funcționare, comutatorul de pornire/ oprire nu este apăsat.
LED-ul de stare luminează constant în galben.
Frâna de lanț este activată. Decuplați frâna de lanț pentru a utiliza ferăstrăul cu lanț.
LED-ul de stare luminează constant în roșu.
Frâna de lanț a fost activată pe parcursul funcționării. Decuplați frâna de lanț pentru a utiliza ferăstrăul cu lanț.
LED-ul de stare se aprinde intermitent în roșu.
Ferăstrăul cu lanț este suprasolicitat. Nu exercitați o apăsare prea mare asupra șinei de ghidare a lanțului ferăstrăului. Deconectați ferăstrăul cu lanț și conectați-l din nou. Dacă LED-ul de stare continuă să se aprindă intermitent în roșu, vă rugăm să vă adresați centrul de service de la Hilti .

Indicaţiile acumulatorului Li-Ion

Hilti Nuron Acumulatorii Li-Ion pot indica starea de încărcare, mesaje de eroare şi starea acumulatorilor.

Indicatoare pentru starea de încărcare şi mesaje de eroare

Pentru a obţine una dintre următoarele indicaţii, apăsaţi scurt tasta pentru deblocare a acumulatorului.
ATENŢIONARE
Pericol de accidentare prin căderea acumulatorului!
  • Cu acumulatorul introdus, asiguraţi-vă după apăsarea tastei pentru deblocare că fixaţi în poziţie acumulatorul din nou corect în produsul utilizat.
Starea de încărcare, precum şi avariile posibile sunt afişate şi permanent, cât timp produsul racordat este conectat.
Starea
Semnificaţie
Patru (4) LED-uri luminează constant în verde
Starea de încărcare: 100 % până la 71 %
Trei (3) LED-uri luminează constant în verde
Starea de încărcare: 70 % până la 51 %
Două (2) LED-uri luminează constant în verde
Starea de încărcare: 50 % până la 26 %
Un (1) LED luminează constant în verde
Starea de încărcare: 25 % până la 10 %
Un (1) LED se aprinde intermitent cu frecvenţă lentă în verde
Starea de încărcare: < 10 %
Un (1) LED se aprinde intermitent cu frecvenţă rapidă în verde
Acumulatorul Li-Ion este complet descărcat. Încărcaţi acumulatorul.
Dacă LED-ul se aprinde în continuare intermitent cu frecvenţă rapidă după încărcarea acumulatorului, adresaţi-vă centrului de service Hilti .
Un (1) LED se aprinde intermitent cu frecvenţă rapidă în galben
Acumulatorul Li-Ion sau produsul asociat sunt suprasolicitate, prea fierbinţi, prea reci sau este prezentă o altă eroare.
Aduceţi produsul şi acumulatorul la temperatura de lucru recomandată şi nu suprasolicitaţi produsul în aplicaţia de lucru.
Dacă mesajul apare în continuare, adresaţi-vă centrului de service Hilti .
Un (1) LED se aprinde în galben
Acumulatorul Li-Ion şi produsul asociat nu sunt compatibile. Vă rugăm să vă adresaţi centrului de service Hilti .
Un (1) LED se aprinde intermitent cu frecvenţă rapidă în roşu
Acumulatorul Li-Ion este blocat şi nu poate fi utilizat în continuare. Vă rugăm să vă adresaţi centrului de service Hilti .

Indicatoare pentru starea acumulatorului

Pentru a interoga starea acumulatorului, ţineţi apăsată tasta pentru deblocare mai mult de trei secunde. Sistemul nu detectează nicio disfuncţionalitate potenţială a bateriei din cauza unui tratament abuziv, ca de ex. cădere, împunsături, deteriorări externe cauzate de căldură etc.
Starea
Semnificaţie
Toate LED-urile se aprind ca lumină dinamică şi apoi se aprinde un (1) LED constant în verde.
Acumulatorul poate fi utilizat în continuare.
Toate LED-urile se aprind ca lumină dinamică şi apoi se aprinde intermitent un (1) LED rapid în galben.
Interogarea stării acumulatorului nu a putut fi încheiată. Repetaţi procedeul sau adresaţi-vă centrului de service Hilti .
Toate LED-urile se aprind ca lumină dinamică şi apoi se aprinde (1) LED constant în roşu.
Dacă un produs racordat poate fi utilizat în continuare, capacitatea rămasă a acumulatorului este sub 50%.
Dacă un produsul racordat nu mai poate fi utilizat, acumulatorul este la finalul duratei sale de serviciu şi trebuie să fie înlocuit. Vă rugăm să vă adresaţi centrului de service Hilti .

Date tehnice

Informații despre produs

Generația produsului
01
Tensiunea nominală
21,6 V
Greutate
4,0 kg
Fără acumulator, precum și fără șina de ghidare a lanțului ferăstrăului, lanțul ferăstrăului, ulei de lanț, apărătoare de lanț
Capacitatea maximă a rezervorului de ulei
210 mℓ
Adâncimea minimă a canelurii șinei de ghidare a lanțului ferăstrăului
9 mm
Pasul lanțului
0,375 in / 9,52 mm
Viteza lanțului
21 m/s
Temperatura ambiantă în timpul funcţionării
−17 ℃ … 60 ℃
Temperatura de depozitare
−20 ℃ … 70 ℃

Acumulator

Tensiunea de lucru a acumulatorului
21,6 V
Greutate acumulator
Vezi capitolul "Utilizarea conformă cu destinația"
Temperatura ambiantă în timpul funcţionării
−17 ℃ … 60 ℃
Temperatura de depozitare
−20 ℃ … 40 ℃
Temperatura acumulatorului la începutul încărcării
−10 ℃ … 45 ℃

Datele privind zgomotul și valorile vibrațiilor

Valorile presiunii acustice și ale vibrațiilor indicate în aceste instrucțiuni au fost măsurate corespunzător unui procedeu standardizat de măsură și pot fi utilizate pentru compararea reciprocă a sculelor electrice. Ele sunt adecvate și pentru o apreciere provizorie a valorilor de expunere.
Datele indicate se referă la aplicațiile principale de lucru ale sculei electrice. Firește că, dacă scula electrică este utilizată pentru alte aplicații de lucru cu dispozitive de lucru neprevăzute sau cu o întreținere insuficientă, datele pot să difere. Acest lucru poate ridica în mod considerabil valorile de expunere pe întreaga durată de lucru.
Pentru o apreciere exactă a valorilor de expunere, trebuie să se ia în calcul și timpii în care scula electrică este deconectată sau în care ea funcționează, dar nu execută efectiv nicio activitate. Acest lucru poate reduce în mod considerabil valorile de expunere pe întreaga durată de lucru.
Stabiliți măsuri de securitate suplimentare pentru protecția operatorului față de efectele sonore și ale vibrațiilor, ca de exemplu: întreținerea sculei electrice și a dispozitivelor de lucru, menținerea mâinilor în stare caldă, organizarea proceselor de lucru.
Informații detaliate referitoare la versiunile utilizate aici ale normelor EN 62841 pot fi găsite în imaginea a declarației de conformitate.
Datele privind zgomotul
Nivelul puterii acustice (L WA)
102 dB(A)
Nivel presiunii acustice (L pA)
94 dB(A)
Insecuritatea (valori sonore) (L pA și L WA)
3 dB(A)
Valori totale ale vibrațiilor
Valori totale ale vibrațiilor
B 22‑170
3,7 m/s²
B 22‑255
4,5 m/s²
Insecuritatea (valori totale ale vibrațiilor)
1,5 m/s²

Combinații de șine de ghidare a lanțului ferăstrăului și lanțuri de ferăstrău

Șină de ghidare pentru lanțul ferăstrăului
Lanțul ferăstrăului
Pasul lanțului
Grosimea verigii de conducere
Numărul verigilor de conducere
Hilti SCN 60 1.1 16″
Hilti SCN 60 1.1 cc
.375″ / 9,52 mm / 3⁄8″
1,1 mm (0.043")
56
Hilti SCN 60 1.3 16″
Hilti SCN 60 1.3 cc
.375″ / 9,52 mm / 3⁄8″
1,3 mm (0,050")
56

Pregătirea lucrului

ATENŢIONARE
Pericol de accidentare Prin pornirea involuntară!
  • Înainte de introducerea acumulatorului, asiguraţi-vă că produsul aferent este deconectat.
  • Înlăturaţi acumulatorul înainte de a realiza reglaje la maşină sau de a schimba accesorii.
Aveţi în vedere indicaţiile de securitate şi de avertizare din această documentaţie şi de pe produs.

Încărcarea acumulatorului

  1. Înainte de încărcare, citiţi manualul de utilizare al redresorului.
  2. Aveţi în vedere ca la contactele acumulatorului şi ale redresorului să existe curăţenie şi acestea să fie uscate.
  3. Încărcaţi acumulatorul într-un redresor avizat.

Introducerea acumulatorului

ATENŢIONARE
Pericol de accidentare Prin scurtcircuit sau căderea acumulatorului!
  • Înainte de introducerea acumulatorului, asiguraţi-vă că la contactele acumulatorului şi la contactele de pe produs nu există corpuri străine.
  • Asiguraţi-vă că acumulatorul este întotdeauna fixat corect în poziţie.
  1. Încărcaţi acumulatorul complet înainte de prima punere în funcţiune.
  2. Introduceţi prin glisare acumulatorul în produs până când acesta se înclichetează cu zgomotul caracteristic.
  3. Controlaţi stabilitatea acumulatorului.

Îndepărtarea acumulatorului

  1. Apăsaţi tasta pentru deblocare a acumulatorului.
  2. Trageţi acumulatorul afară din produs.

Atașarea șinei de ghidare a lanțului ferăstrăului și a lanțului ferăstrăului

Image alternative
  1. Înșurubați piulițele de pe apărătoarea roții de lanț (1) .
  2. Detașați apărătoarea roții de lanț (2) .
  3. Rotiți șurubul întinzătorului de lanț (3) în sens orar, până când glisiera de tensionare (4) se sprijină pe partea stângă a carcasei.
Image alternative
  1. Plasați lanțul ferăstrăului în șina de ghidare a lanțului ferăstrăului astfel încât săgețile de pe verigile de legătură ale lanțului ferăstrăului din partea superioară să fie orientate în sensul de rulaj.
    • Alinierea șinei de ghidare a lanțului ferăstrăului este irelevantă. Marcajul imprimat poate fi, de asemenea, fixat cu susul în jos.
  2. Așezați șina de ghidare a lanțului ferăstrăului cu lanțul ferăstrăului pe ferăstrău, astfel încât bolțurile (5) să fie așezate în gaura longitudinală a șinei de ghidare a lanțului ferăstrăului.
    • Știftul glisierei de tensionare trebuie să fie așezat în orificiul șinei de ghidare a lanțului ferăstrăului (6) , iar verigile de conducere ale lanțului ferăstrăului trebuie să se angajeze în roata de lanț (7) .
  3. Dacă este necesar, decuplați frâna de lanț.
  4. Rotiți șurubul întinzător de lanț (3) până când lanțul ferăstrăului este în contact cu șina de ghidare a lanțului ferăstrăului pe toată circumferința.
    • Aveți în vedere ca toate verigile de conducere să fie în canelura șinei de ghidare a lanțului ferăstrăului.
  5. Așezați apărătoarea roții de lanț la nivelul ferăstrăului cu lanț.
    • Verificați dacă săgețile sensului de rulaj de pe lanțul ferăstrăului coincid cu săgeata sensului de rulaj de pe apărătoarea roții de lanț. Dacă săgețile nu se potrivesc, reveniți la pasul 4 și corectați sensul de rulaj al lanțului ferăstrăului.
  6. Strângeți piulițele de pe apărătoarea roților de lanț, folosind doar forța mâinii.
  7. Controlați dacă apărătoarea roții de lanț este bine fixată și asigurată în poziție.
  8. Verificați lubrifierea lanțului înainte de utilizarea ferăstrăului cu lanț. Lăsați ferăstrăul cu lanț în funcțiune până când uleiul de lanț este eliminat.
    Lanțurile ferăstrăului noi se alungesc la începutul utilizării. Corectați tensionarea lanțurilor ferăstrăului nou după 2 minute de utilizare.

Tensionarea lanțului ferăstrăului

Image alternative
  1. Desfaceți piulițele de pe apărătoarea roții de lanț (1) .
  2. Dacă este necesar, decuplați frâna de lanț.
  3. Ridicați șina de ghidare a lanțului ferăstrăului la vârf și rotiți șurubul întinzătorului de lanț (2) în sens orar sau antiorar până când lanțul ferăstrăului este tensionat în mod optim.
  4. Tensiunea lanțului ferăstrăului este ideală dacă:
    • Distanța a dintre șina de ghidare a lanțului ferăstrăului și verigile exterioare ale lanțului în centrul șinei de ghidare a lanțului ferăstrăului este de 1 mm până la 2 mm (0.04 in până la 0.08 in).
    • Lanțul ferăstrăului poate fi tras peste șina de ghidare a lanțului ferăstrăului cu două degete și cu un efort redus.
  5. Continuați să ridicați șina de ghidare a lanțului ferăstrăului la vârf și strângeți piulițele de pe apărătoarea roții de lanț.
  6. La final, verificați din nou distanța a .
    • Dacă distanța a nu este de 1 mm până la 2 mm (0.04 in până la 0.08 in), repetați procedeul.

Încărcarea cu ulei de lanț

Uleiul de lanț lubrifiază și răcește lanțul ferăstrăului aflat în rotație.
Utilizați numai ulei de lanț special prevăzut și biodegradabil pe bază de plante.
Când ferăstrăul cu lanț este umplut cu ulei de lanț pentru prima dată, durează câteva secunde pentru ca uleiul de lanț să fie transportat de la rezervorul de ulei prin canalul de ulei la șina de ghidare a lanțului ferăstrăului și la lanțul ferăstrăului. Verificați lubrifierea lanțului înainte de prima utilizare. Lăsați ferăstrăul cu lanț în funcțiune până când uleiul de lanț este eliminat.
Verificați regulat nivelul de umplere al rezervorului de ulei. Umpleți cu ulei cel târziu atunci când nu se mai observă ulei în zona de vizualizare semi-transparentă a rezervorului de ulei. Nu lăsați niciodată rezervorul de ulei să se golească complet.
Image alternative
  1. Așezați ferăstrăul cu lanț pe o suprafață plană, astfel încât capacul rezervorului de ulei să fie orientat în sus.
  2. Curățați zona din jurul bușonului rezervorului de ulei cu o cârpă umedă.
  3. Deschideți prin rabatare cadrul bușonului.
  4. Rotiți bușonul rezervorului de ulei în sens antiorar până la opritor.
  5. Îndepărtați bușonul de la rezervorul de ulei.
  6. Încărcați uleiul de lanț.
    • Umpleți rezervorul de ulei complet, dar nu până la refuz. Lăsați aprox. 12 mm (1⁄2″) de aer.
  7. Introduceți bușonul rezervorului de ulei, apăsați bușonul rezervorului de ulei în jos și rotiți-l în sens orar până când se fixează în poziție cu zgomot perceptibil auditiv.
  8. Verificați dacă bușonul este bine fixat.
    • Dacă bușonul este bine fixat, rabatați cadrul în jos.
    • Dacă bușonul nu este bine fixat, deschideți bușonul și reintroduceți-l.

Siguranță pentru lucru la înălțime

ATENŢIONARE
Pericol de accidentare Prin căderea accesoriului de lucru şi/ sau altor accesorii!
  • Utilizaţi numai firul de susţinere a accesoriului de lucru Hilti recomandat pentru produsul dumneavoastră.
  • Înainte de fiecare utilizare, verificaţi dacă la punctul de fixare al firului de susţinere a accesoriului de lucru există deteriorări.
Respectați directivele naționale din țara dumneavoastră pentru lucrul la înălțime.
Ca siguranță de lucru la înălțime pentru acest produs, utilizați exclusiv firul de susținere a accesoriului de lucru Hilti #2261971.
    Image alternative
  • Fixați firul de susținere a accesoriului de lucru cu bucla de pe produs așa cum este reprezentat în imagine. Controlați stabilitatea.
  • Fixați cârligul cu carabină la o structură de rezistență. Controlați stabilitatea cârligului cu carabină.
    Aveți în vedere manualele de utilizare ale firelor de susținere a accesoriului de lucru Hilti .

Modul de utilizare

Aveţi în vedere indicaţiile de securitate şi de avertizare din această documentaţie şi de pe produs.

Ținerea și ghidarea ferăstrăului cu lanț

    Image alternative
  • Țineți și ghidați ferăstrăul cu lanț cu mâna stângă pe mânerul din față și cu mâna dreaptă pe mânerul din spate. Degetele mari ale mâinilor trebuie să cuprindă mânerul respectiv.
  • Stați întotdeauna în lateralul ferăstrăului cu lanț. Nu aduceți niciodată lanțul ferăstrăului sau șina de ghidare a lanțului ferăstrăului în linie cu corpul dumneavoastră.
  • Stați cu ambele picioare bine fixate pe sol și aduceți-vă corpul într-o poziție în care să puteți rezista forțelor de recul.
  • Țineți brațul stâng cu cotul în poziție întinsă pentru a absorbi mai bine un recul.
Recul
ATENŢIONARE
Pericol de vătămare cauzat de recul. În cazul unui recul, utilizatorul poate să piardă controlul ferăstrăului cu lanț și să fie vătămat grav sau accidentat mortal.
  • Aveți în vedere instrucțiunile de protecție a muncii referitoare la recul.
  • Urmați instrucțiunile pentru ținerea și ghidarea ferăstrăului cu lanț.
Contactul cu un obiect în partea superioară a vârfului șinei de ghidare a lanțului ferăstrăului poate face ca lanțul ferăstrăului să pătrundă în obiect și să se oprească pentru un moment. Rezultatul este o reacție de inversare extrem de rapidă în care șina de ghidare a lanțului ferăstrăului este aruncată în sus și înapoi spre operator.
Șina de ghidare a lanțului ferăstrăului poate fi, de asemenea, aruncată înapoi spre operator dacă lanțul ferăstrăului este blocat la capătul superior al șinei de ghidare a lanțului ferăstrăului, de exemplu, dacă lemnul se închide în timpul tăierii.
Riscul unui recul poate fi redus prin următoarele măsuri:
  • Nu lucrați cu zona din jurul sfertului superior al vârfului șinei de ghidare a lanțului ferăstrăului.
  • Lucrați cu un lanț de ferăstrău corect ascuțit și corect tensionat.
  • La tăierea cu ferăstrăul, asigurați-vă întotdeauna că tăietura se deschide în piesa care se prelucrează.
Șoc de smulgere
Image alternative
ATENŢIONARE
Pericol de vătămare cauzat de șocul de smulgere Șocul de smulgere poate face ca utilizatorul să piardă controlul ferăstrăului cu lanț și să fie vătămat grav sau accidentat mortal.
  • Conduceți șina de ghidare a lanțului ferăstrăului drept în tăietură.
  • Poziționați corect opritorul cu gheară pe piesa care se prelucrează.
  • Urmați instrucțiunile pentru ținerea și ghidarea ferăstrăului cu lanț.
  • Executați tăierea cu ferăstrăul la turație maximă.
Dacă lucrați cu partea inferioară a șinei de ghidare a lanțului, ferăstrăul cu lanț va fi tras în sensul îndepărtării de utilizator.
Dacă lanțul ferăstrăului în rotație lovește un obiect dur și este frânat rapid, ferăstrăul cu lanț poate fi smuls brusc de la utilizator cu o forță mare.
Șoc de retracție
Image alternative
ATENŢIONARE
Pericol de vătămare cauzat de șocul de retracție. În cazul unui șoc de retracție, utilizatorul poate să piardă controlul ferăstrăului cu lanț și să fie vătămat grav sau accidentat mortal.
  • Conduceți șina de ghidare a lanțului ferăstrăului drept în tăietură.
  • Urmați instrucțiunile pentru ținerea și ghidarea ferăstrăului cu lanț.
  • Executați tăierea cu ferăstrăul la turație maximă.
Dacă lucrați cu partea superioară a șinei de ghidare a lanțului ferăstrăului, ferăstrăul cu lanț este împins spre utilizator.
Dacă lanțul ferăstrăului în rotație lovește un obiect dur și este frânat rapid, ferăstrăul cu lanț poate fi brusc împins foarte puternic spre utilizator

Cuplarea / decuplarea frânei de lanț

Ferăstrăul cu lanț este dotat cu o frână de lanț. Frâna de lanț reduce riscul de accidente în cazul unui recul, dar nu poate preveni accidentele în toate cazurile. Urmați instrucțiunile privind ținerea și ghidarea ferăstrăului cu lanț și familiarizați-vă cu pericolele reculului.
Frâna de lanț este acționată automat dacă reculul lanțului este suficient de puternic din cauza inerției apărătorii frontale pentru mâini. Verificați regulat funcționarea și activarea automată a frânei de lanț pentru a asigura protecția.
Image alternative
  1. Pentru a acționa frâna de lanț, împingeți apărătoarea pentru mâini din față în direcția distanțării de mânerul frontal.
    • Apărătoarea frontală pentru mâini se cuplează cu zgomot perceptibil auditiv, indicatorul este fixat pe simbolul Image alternative
  2. Pentru a decupla frâna de lanț, trageți apărătoarea frontală pentru mâini spre mânerul frontal.
    • Apărătoarea frontală pentru mâini se cuplează cu zgomot perceptibil auditiv, indicatorul este fixat pe simbolul Image alternative

Conectarea

  1. Activați frâna de lanț.
  2. Apăsați scurt siguranța împotriva conectării sau comutatorul de pornire/oprire.
    • Ferăstrăul cu lanț se activează, LED-ul de stare se aprinde constant în galben.
  3. Deblocați frâna de lanț.
    • Ferăstrăul cu lanț este pregătit pentru funcționare, LED-ul de stare se aprinde intermitent în galben.
  4. Apăsați și mențineți siguranța împotriva conectării.
  5. Apăsați comutatorul de pornire/ oprire.
    • Ferăstrăul cu lanț funcționează.
    • LED-ul de stare luminează constant în verde.
  6. Țineți apăsat comutatorul de pornire/oprire, desfaceți siguranța împotriva conectării și apucați din nou mânerul posterior cu degetul mare.
    Dacă nu se apasă nicio tastă în decurs de două minute după deconectare, produsul se dezactivează automat. Dacă produsul urmează să fie utilizat din nou în această perioadă, el nu trebuie să fie reactivat.

Deconectarea

  1. Eliberați comutatorul de pornire/ oprire.
    • Lanțul ferăstrăului este frânat și ferăstrăul cu lanț se oprește.
  2. Activați frâna lanțului înainte de a lăsa jos ferăstrăul cu lanț.
    Dacă nu se apasă nicio tastă în decurs de două minute, produsul se dezactivează automat.

Tăiere cu ferăstrăul

Respectați următoarele instrucțiuni pentru toate lucrările de tăiere cu ferăstrăul.
Image alternative
  1. Conduceți șina de ghidare a lanțului ferăstrăului în tăietură la turație maximă, astfel încât șina de ghidare a lanțului ferăstrăului să nu se încline.
  2. Așezați opritorul cu gheară și folosiți-l ca punct pivot.
  3. Lăsați întotdeauna ferăstrăul să funcționeze la turație maximă pe parcursul întregii tăieri.
  4. Lăsați lanțul ferăstrăului să taie singur și aplicați doar o apăsare ușoară pe șina de ghidare a lanțului ferăstrăului. Presiunea excesivă poate deteriora lanțul ferăstrăului sau ferăstrăul cu lanț și poate provoca un recul.
  5. Reașezați continuu opritorul cu gheară, până când operația de tăiere este încheiată.
  6. Captați greutatea ferăstrăului cu lanț la sfârșitul tăierii.

Doborârea unui arbore

ATENŢIONARE
Pericol de vătămare la căderea arborilor. Un arbore care cade poate lovi direct și indirect utilizatorul și/sau persoanele din apropiere, provocând vătămări grave sau deces.
  • Planificați cu precauție direcția de doborâre a arborelui și flancurile de fugă. Luați în considerare liniile electrice și telefonice existente și clădirile din apropiere. Controlați alți arbori aflați în direcția de doborâre, care ar putea fi loviți de arborele care cade și, prin urmare, ar putea fi răsturnați.
  • Țineți toate persoanele la o distanță sigură de arbore. Distanța trebuie să fie de cel puțin două ori mai mare decât înălțimea arborelui care urmează să fie doborât.
  • Dacă zona de siguranță/balamaua, banda de siguranță sau banda de reținere sunt tăiate sau secționate prea devreme, direcția de doborâre nu mai poate fi menținută sau arborele poate cădea prea devreme. Nu executați niciodată o tăiere cu ferăstrăul parțială sau completă a zonei de siguranță/balamalei. Executați întotdeauna ultima dată tăierea cu ferăstrăul a benzii de siguranță.
  • Părăsiți imediat locul de muncă prin flancul de fugă imediat ce arborele începe să cadă. Fiți pregătiți pentru situația în care arborele cade mai devreme decât vă așteptați.
  • Dacă arborele nu cade în direcția planificată sau dacă ferăstrăul cu lanț se blochează pe parcursul căderii, lăsați ferăstrăul în urmă și căutați un loc sigur!
  • Nu tăiați arborii în condiții de vânt puternic sau ploi abundente. Vânturile puternice pot influența direcția în care cade arborele.
ATENŢIONARE
Pericol de vătămare din cauza căderii ramurilor. Ramurile care cad pot lovi utilizatorul și/sau persoanele din apropiere și pot provoca vătămări grave sau deces.
  • Controlați arborele care urmează să fie doborât pentru a vedea dacă are ramuri îndoite sau uscate și îndepărtați-le înainte de începerea lucrărilor. Dacă nu reușiți să îndepărtați aceste ramuri, apelați la un expert cu experiență pentru asistență.
  • De asemenea, acordați atenție ramurilor îndoite sau uscate de pe arborii din jur, în special pe parcursul căderii arborelui.
În acest manual de utilizare este descrisă o tehnică de doborâre sigură pentru arbori. Se presupune că este vorba de un arbore crescut ideal, drept și sănătos. În realitate, un arbore care urmează să fie doborât poate fi înclinat (arbore cu tendință pozitivă de cădere, arbore cu tendință negativă de cădere), sub tensiune, deteriorat, gol sau putred și poate avea multe alte particularități. Astfel de arbori neideali pot cădea în direcții nedorite, se pot rupe în mod neașteptat pe parcursul căderii și pot prezenta multe alte reacții neașteptate. Dacă nu aveți pregătire în domeniul tăierii arborilor și doriți să tăiați un arbore care nu este ideal, Hilti recomandă cu insistență ca această lucrare să fie efectuată de un profesionist calificat.
În funcție de efortul necesar, utilizați un acumulator cu capacitate suficientă și asigurați-vă că acumulatorul este complet încărcat. Ca urmare, nu veți fi nevoit să întrerupeți activitatea într-un moment critic.
Stabilirea direcției de doborâre și a flancului de fugă
    Image alternative
  • Stabiliți direcția de doborâre (A) a arborelui. Direcția de doborâre depinde de următorii factori:
  • Înclinația naturală a arborelui. Nu încercați niciodată să tăiați un arbore în sens contrar înclinației sale naturale și, prin urmare, direcției sale naturale de doborâre.
  • Direcția și intensitatea vântului. Vântul intens influențează incontrolabil direcția de doborâre a arborelui. Întrerupeți lucrările în caz de vânt puternic.
  • Suprafața solului înclinată. Dacă este posibil, utilizatorul trebuie să stea întotdeauna în partea de sus, iar arborele trebuie să fie doborât întotdeauna spre vale.
  • Obstacole și alți arbori. Direcția de doborâre a arborelui trebuie să fie eliberată complet de orice obstacole.
  • Stabiliți flancul dumneavoastră de fugă în funcție de direcția de doborâre (B) .
  • Flancul de fugă reprezintă calea pe care părăsiți locul de lucru când arborele cade.
  • Flancul de fugă trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
  • Flancul de fugă trebuie să fie orientat spre spate și în diagonală, la un unghi de 45° față de direcția de doborâre.
  • Flancul de fugă trebuie să fie eliberat de toate obstacolele.
  • Flancul de fugă trebuie să permită o vedere clară asupra coronamentului.
  • Dacă suprafața solului este înclinată, flancul de fugă trebuie să fie întotdeauna paralel cu panta.
Principiile tăierii pentru doborâre
Image alternative
  • (C) Tapa
    Tapa determină direcția de doborâre.
  • (D) Zona de siguranță
    Zona de siguranță ghidează arborele la sol ca o balama. Zona de siguranță are o lățime de 1/10 din diametrul trunchiului.
  • (E) Tăietura pentru doborâre
    Cu tăietura pentru doborâre, trunchiul este penetrat cu ferăstrăul până la zona de siguranță și banda de siguranță. Tăietura pentru doborâre este de 1/10 din diametrul trunchiului, dar la cel puțin 3 cm (1,2 in) deasupra părții de jos a tăieturii de doborâre.
  • (F) Banda de siguranță
    Banda de siguranță susține arborele și îl asigură împotriva căderii premature. Banda de siguranță are o lățime de 1/10 până la 1/5 din diametrul trunchiului.
  • (G) Diametrul trunchiului
    Diametrul trunchiului se determină aproximativ la înălțimea pieptului.
Pregătirea zonei de lucru la trunchi
    Image alternative
  • Îndepărtați toate obstacolele din jurul și din interiorul trunchiului. Printre acestea se numără murdăria, pietrele, scoarța desfăcută, cuiele, cablurile etc.
  • Îndepărtați toate ramurile și crengile care deranjează din partea inferioară a arborelui care urmează să fie tăiat și de la locul dvs. de muncă.
  • Dacă trunchiul are rădăcini mari, tăiați rădăcinile mai întâi pe orizontală și apoi pe verticală și îndepărtați-le.
Crestarea tapeiTapa determină direcția în care cade arborele. Respectați cerințele specifice fiecărei țări pentru realizarea tapei.
Realizați tapa aproape de sol și în unghi drept față de direcția de doborâre.
    Image alternative
  • Executați tăietura de bază orizontală cu ferăstrăul. Adâncimea de tăiere trebuie să fie de 1/5 până la maximum 1/3 din diametrul trunchiului.
  • Tăietura de bază trebuie să fie realizată întotdeauna prima, astfel încât nicio greutate să nu fie transmisă șinei de ghidare a lanțului de ferăstrău și lanțului de ferăstrău.
  • Executați tăietura oblică superioară a tapei cu ferăstrăul în unghiu de 45° față de tăietura de bază.
  • Îndepărtați pană din tapă.
  • Dacă lemnul este sănătos și are fibre lungi, efectuați tăieturi în alburn pe ambele părți.
  • Tăieturile în alburn trebuie să se afle la nivelul tălpii tapei și să aibă o lățime de 1/10 din diametrul trunchiului.
  • Tăieturile în alburn împiedică trunchiul să se despice.
ÎmpungereNu efectuați tăietura pentru doborâre din partea posterioară a direcției de doborâre. Acest lucru face ca banda de siguranță să fie secționată, iar arborele poate cădea mai repede decât era planificat sau poate bloca șina de ghidare a lanțului ferăstrăului pe parcursul căderii.
Datorită tehnicii de străpungere, banda de siguranță este menținută până la sfârșitul tăieturii pentru doborâre și este retezată doar în pasul final. Acest lucru vă permite să controlați mai bine momentul doborârii și să evitați reculul, vătămările și/sau deteriorarea șinei de ghidare a lanțului de ferăstrău, respectiv a lanțului ferăstrăului.
    Image alternative
  • Poziționați șina de ghidare a lanțului de ferăstrău cu partea inferioară a vârfului și la turație maximă (1) .
  • Tăiați suficient de adânc astfel încât șina de ghidare a lanțului ferăstrăului să se afle cu dublul lățimii sale în trunchi.
  • Pivotați în poziție de împungere (2) .
  • Străpungeți cu șina de ghidare a lanțului ferăstrăului (3) .
  • Aveți grijă să nu deteriorați zona de siguranță/balamaua.
Condiţii : Diametru mic al trunchiului
Doborârea unui arbore cu un diametru mic al trunchiuluiDiametrul mic al trunchiului înseamnă că diametrul trunchiului este mai mic decât lungimea șinei utile de ghidare a lanțului ferăstrăului.
    Image alternative
  • Realizați tapa.
  • Lansați un apel vocal de avertizare.
  • Realizați împungerea.
  • Așezați opritorul cu gheară în spatele zonei de siguranță/balamalei și folosiți-l ca punct pivot.
  • Mai întâi modelați tăietura pentru doborâre în direcția zonei de siguranță (1) .
  • Aveți grijă să nu deteriorați zona de siguranță/balamaua.
  • Apoi modelați tăietura pentru doborâre în direcția benzii de siguranță (2) .
  • Aveți în vedere să nu deteriorați banda de siguranță.
  • ATENŢIONARE
    Pericol de vătămare din cauza reculului, șocului de retracție, șocului de smulgere sau ruperii lanțului ferăstrăului. Dacă vârful șinei de ghidare a lanțului ferăstrăului atinge pana de doborât, pot apărea reculuri. Dacă pana de doborât este fabricată din oțel, lanțul ferăstrăului poate fi deteriorat și se poate rupe.
  • Nu utilizați pene de doborât din oțel, ci numai din lemn sau plastic.
  • Aveți grijă să nu tăiați în pana de doborât.
  • Introduceți o pană de doborât (3) .
  • Pana de doborât trebuie să se potrivească cu diametrul trunchiului și cu lățimea tăieturii pentru doborâre.
  • Lansați un apel vocal de avertizare.
  • Tăiați banda de siguranță cu brațele întinse din afara trunchiului și orizontal în planul tăieturii pentru doborâre.
  • Când arborele începe să cadă, opriți imediat ferăstrăul cu lanț și lăsați-l jos.
  • Utilizați flancul de fugă pentru a vă pune la adăpost și țineți sub observație coronamentul. Reacționați corespunzător dacă arborele nu cade în direcția planificată.
Condiţii : Diametru mediu al trunchiului
Doborârea unui arbore cu un diametru mediu al trunchiuluiDiametru mediu al trunchiurilor înseamnă că diametrul trunchiului este mai mic decât dublul lungimii șinei utile de ghidare a lanțului ferăstrăului.
    Image alternative
  • Lansați un apel vocal de avertizare.
  • Așezați opritorul cu gheară în partea din spate a trunchiului și folosiți-l ca punct pivot.
  • Poziționați opritorul cu gheară la o distanță către spate la care să nu deteriorați zona de siguranță/balamaua.
  • Pătrundeți cu șina de ghidare a lanțului ferăstrăului în tăietura pentru doborâre la turație maximă și pivotați șina de ghidare a lanțului ferăstrăului cât mai mult posibil prin trunchi (1) .
  • Modelați tăietura pentru doborâre în direcția zonei de siguranță (2) .
  • Aveți grijă să nu deteriorați zona de siguranță/balamaua.
  • Modelați tăietura pentru doborâre în direcția benzii de siguranță (3) .
  • Aveți în vedere să nu deteriorați banda de siguranță.
  • Penetrați pe partea opusă a trunchiului la înălțimea tăieturii pentru doborâre.
  • Modelați tăietura pentru doborâre în direcția zonei de siguranță (4) .
  • Aveți grijă să nu deteriorați zona de siguranță/balamaua.
  • Modelați tăietura pentru doborâre în direcția benzii de siguranță (5) .
  • Aveți în vedere să nu deteriorați banda de siguranță.
  • ATENŢIONARE
    Pericol de vătămare din cauza reculului, șocului de retracție, șocului de smulgere sau ruperii lanțului ferăstrăului. Dacă vârful șinei de ghidare a lanțului ferăstrăului atinge pana de doborât, pot apărea reculuri. Dacă pana de doborât este fabricată din oțel, lanțul ferăstrăului poate fi deteriorat și se poate rupe.
  • Nu utilizați pene de doborât din oțel, ci numai din lemn sau plastic.
  • Aveți grijă să nu tăiați în pana de doborât.
  • Introduceți o pană de doborât (6) .
  • Pana de doborât trebuie să se potrivească cu diametrul trunchiului și cu lățimea tăieturii pentru doborâre.
  • Lansați un apel vocal de avertizare.
  • Tăiați banda de siguranță cu brațele întinse din afara trunchiului și orizontal în planul tăieturii pentru doborâre.
  • Când arborele începe să cadă, opriți imediat ferăstrăul cu lanț și lăsați-l jos.
  • Utilizați flancul de fugă pentru a vă pune la adăpost și țineți sub observație coronamentul. Reacționați corespunzător dacă arborele nu cade în direcția planificată.

Curățarea de crengi

Curățarea de crengi este îndepărtarea ramurilor de pe un arbore doborât.
Image alternative
  1. Lăsați ramurile de susținere mai mari sub arbore, astfel încât arborele să nu cadă la pământ sau să nu se rostogolească în timpul tăierii.
  2. Țineți arborele între dumneavoastră și ferăstrăul cu lanț la curățarea de crengi. Tăiați din partea arborelui opusă ramurii care urmează să fie tăiată.
  3. Sprijiniți ferăstrăul cu lanț pe trunchi.
  4. Apăsați șina de ghidare a lanțului ferăstrăului spre ramură cu o mișcare de pârghie și tăiați ramura cu partea superioară a șinei de ghidare a lanțului ferăstrăului.
  5. Tăiați fiecare ramură individual și îndepărtați frecvent ramurile tăiate din zona de lucru.

Tăiere la lungime

ATENŢIONARE
Pericol de vătămare cauzat de contactul lanțului ferăstrăului cu solul. Dacă lanțul ferăstrăului intră în contact cu solul în timpul tăierii, obiecte mici, cum ar fi pietrele, pot fi aruncate în sus și pot lovi utilizatorul. Dacă lanțul lovește obiecte mai mari, se poate rupe și lovi utilizatorul.
  • Aveți în vedere să nu efectuați tăiere cu ferăstrăul în sol.
  • Urmați instrucțiunile pentru tăierea la lungime și, dacă este posibil, tăiați trunchiurile pe o capră de ferăstrău sau într-un alt mod îndepărtat de sol.
    Image alternative
  • Tăiați întotdeauna un singur trunchi și asigurați trunchiul împotriva rostogolirii. Dacă trunchiul se află pe o pantă, așezați-vă întotdeauna pe partea mai ridicată a trunchiului pentru a-l tăia la lungime. Nu vă așezați pe trunchi.
  • Ori de câte ori este posibil, ridicați trunchiurile de pe suprafața de bază și tăiați trunchiurile pe o capră de ferăstrău sau pe un cadru similar. Dacă trunchiul nu poate fi ridicat, respectați următoarele instrucțiuni, în funcție de situație, pentru a evita reculul:
  • Dacă trunchiul este complet orizontal și nu poate fi ridicat, pătrundeți în el cu partea inferioară a șinei de ghidare a lanțului de ferăstrău de sus până la o adâncime de 2⁄3 (1) . Rotiți trunchiul cu 180° (2) și tăiați din nou de sus treimea rămasă din trunchi (3) .
    Utilizați acest procedeu chiar dacă nu sunteți sigur în ce direcție se va mișca trunchiul după tăiere.
  • Dacă trunchiul este sprijinit doar pe o parte, iar cealaltă parte este liberă, tăiați mai întâi bușteanul cu partea superioară a șinei de ghidare a lanțului de ferăstrău până la o adâncime de 1⁄3 de jos (4) . Tăiați apoi cu partea inferioară a șinei de ghidare a lanțului de ferăstrău restul de 2⁄3 din trunchi de sus (5) .
  • Dacă trunchiul este sprijinit doar pe ambele capete, pătrundeți mai întâi în trunchi cu partea inferioară a șinei de ghidare a lanțului de ferăstrău până la o adâncime de 1⁄3 de sus (6) . Apoi tăiați cu partea superioară a șinei de ghidare a lanțului de ferăstrău restul de 2⁄3 din trunchi de jos (7) .

Tăierea crăcilor

Tăierea crăcilor este îndepărtarea ramurilor de pe un arbore viu.
La tăierea crăcilor arborilor, este important să nu efectuați tăietura finală direct pe ramura principală rămasă sau pe trunchi. Mai întâi tăiați creanga într-un punct mai îndepărtat pentru a reduce greutatea. Astfel, se previne desprinderea scoarței de ramura principală sau de trunchiul rămas. Dacă scoarța este desprinsă, arborele nu poate închide rana și devine susceptibil la agenții patogeni.
Image alternative
  1. Nu efectuați tăieri mai sus de înălțimea umerilor și nu lucrați pe scară.
  2. Mai întâi tăiați ramura de jos, puțin îndepărtată de ramura principală/trunchi (1) . Adâncimea de tăiere trebuie să fie de 1⁄3 din diametru.
  3. Acum tăiați din nou ramura puțin mai îndepărtată de ramura principală/trunchi de sus (2) .
  4. În final, tăiați ramura rămasă aproape de ramura principală/trunchi, astfel încât scoarța să poată crește înapoi și să închidă rana (3) .

Îngrijirea și întreținerea

ATENŢIONARE
Pericol de accidentare când acumulatorul este introdus !
  • Înaintea tuturor lucrărilor de îngrijire şi întreţinere, extrageţi întotdeauna acumulatorul!
Îngrijirea produsului
  • Îndepărtați cu precauție murdăria aderentă.
  • Curățați fantele de aerisire cu multă atenție, folosind o perie uscată și moale.
  • Curățați carcasa numai cu o cârpă ușor umezită sau cu solvent de rășini. Nu utilizați produse de îngrijire care conțin silicon, deoarece acestea pot ataca piesele din plastic.
  • Demontați apărătoarea roții de lanț și curățați zona din jurul roții de lanț cu o cârpă ușor umedă sau cu solvent de rășini. Montați din nou apărătoarea roții de lanț.
  • Utilizați o cârpă curată și uscată, pentru a curăța contactele produsului.
Îngrijirea acumulatorilor Li‑Ion
  • Nu utilizați niciodată un acumulator cu fantele de aerisire astupate. Curățați fantele de aerisire cu multă atenție, folosind o perie uscată și moale.
  • Evitați expunerea inutilă a acumulatorului la praf sau murdărie. Nu expuneți niciodată acumulatorul la umiditate ridicată (de ex. prin scufundare în apă sau lăsarea lui în ploaie).
    Dacă un acumulator este pătruns de umiditate, tratați-l ca pe un acumulator deteriorat. Izolați-l într-un recipient neinflamabil și adresați-vă centrului de service Hilti .
  • Păstrați acumulatorul fără urme de ulei și unsoare de altă proveniență. Nu permiteți ca praful sau murdăria să se acumuleze inutil pe acumulator. Curățați acumulatorul cu o perie uscată și moale sau cu o cârpă curată și uscată. Nu utilizați produse de îngrijire care conțin silicon, deoarece acestea pot ataca piesele din plastic.
    Nu atingeți contactele acumulatorului și nu îndepărtați unsoarea aplicată din fabricație de pe contacte.
  • Curățați carcasa numai cu o cârpă ușor umezită. Nu utilizați produse de îngrijire care conțin silicon, deoarece acestea pot ataca piesele din plastic.
Întreținerea
ATENŢIONARE
Pericol de electrocutare! Reparaţiile executate impropriu la componentele electrice pot duce la accidentări grave şi la arsuri.
  • Efectuarea de reparaţii la părţile electrice este permisă numai electricienilor autorizaţi.
  • Verificați regulat la toate piesele vizibile dacă există deteriorări și funcționarea impecabilă a elementelor de comandă.
  • În caz de deteriorări și/ sau disfuncționalități, nu puneți produsul în exploatare. Dispuneți urgent repararea produsului la centrul de service de la Hilti .
  • După lucrările de îngrijire și întreținere, atașați toate dispozitivele de protecție și verificați funcționarea impecabilă a acestora.
  • În funcție de frecvența de folosire, trimiteți produsul pentru inspecție la fiecare 9 până la 12 luni la centrul de service Hilti .
Pentru o exploatare sigură utilizați numai piese de schimb, materiale consumabile și accesorii originale. Piese de schimb, materiale consumabile și accesorii avizate de Hilti pentru produs găsiți la centrul dumneavoastră Hilti Store sau la: www.hilti.group

Verificarea frânei de lanț

Verificați regulat funcționarea și activarea automată a frânei de lanț.
Asigurați-vă că apărătoarea frontală pentru mâini nu este deteriorată și permite mișcarea liberă și fără efort crescut.

Verificarea funcționării frânei de lanț

AVERTISMENT
Pericol de vătămare cauzat de dinții de tăiere ascuțiți. Utilizatorul poate suferi tăieturi.
  • Purtați mănuși de protecție confecționate din material rezistent.
  1. Activați frâna de lanț.
  2. Încercați să trageți manual lanțul ferăstrăului peste șina de ghidare a lanțului ferăstrăului.
    Rezultat 1 / 2Lanțul ferăstrăului nu poate fi mișcat.
    Frâna de lanț funcționează.
    Rezultat 2 / 2Lanțul ferăstrăului poate fi tras peste șina de ghidare a lanțului ferăstrăului.
    • Frâna de lanț este defectă. Nu continuați să utilizați produsul și adresați-vă centrului de service Hilti .

Verificarea activării automate a frânei de lanț

Image alternative
  1. Montați apărătoarea de lanț.
  2. Deblocați frâna de lanț.
  3. Țineți ferăstrăul cu lanț cu ambele mâini la o înălțime de aproximativ 30 cm (12 in) deasupra unei suprafețe de lemn.
  4. Dați drumul mânerului frontal, astfel încât ferăstrăul cu lanț să cadă cu vârful șinei de ghidare a lanțului ferăstrăului pe suprafața de lemn.
    Rezultat 1 / 2Frâna de lanț va fi activată prin inerție.
    Acționarea automată a frânei de lanț funcționează.
    Rezultat 2 / 2Frâna de lanț nu va fi activată prin inerție.
    • Mecanismul frânei de lanț este blocat sau defect. Nu continuați să utilizați produsul și adresați-vă centrului de service Hilti .

Verificarea lubrifierii lanțului

Verificați lubrifierea lanțului înainte de fiecare utilizare a ferăstrăului cu lanț. Înainte de prima utilizare și după schimbarea șinei de ghidare a lanțului ferăstrăului și/sau a lanțului ferăstrăului, poate dura câteva secunde până când uleiul de lanț este eliminat.
Image alternative
  1. Introduceţi acumulatorul.
  2. Țineți ferăstrăul cu șina de ghidare a lanțului ferăstrăului pe o suprafață de culoare deschisă, fără să o atingeți.
  3. Porniți ferăstrăul cu lanț.
    Rezultat 1 / 3Uleiul de lanț este aruncat și este vizibil pe suprafața de culoare deschisă.
    Lubrifierea lanțului funcționează. Ferăstrăul cu lanț poate fi utilizat în continuare.
    Rezultat 2 / 3Uleiul de lanț nu este vizibil pe suprafața de culoare deschisă.
    • Verificați din nou lubrifierea lanțului.
    Rezultat 3 / 3Chiar și după curățarea și completarea uleiului de lanț, uleiul de lanț nu este vizibil pe suprafața de culoare deschisă.
    • Nu continuați să utilizați produsul și adresați-vă centrului de service Hilti .

Curățarea șinei de ghidare a lanțului ferăstrăului și a lanțului ferăstrăului

Image alternative
  1. Înșurubați piulițele de pe apărătoarea roții de lanț.
  2. Detașați apărătoarea roții de lanț.
  3. Rotiți șurubul întinzătorului de lanț în sens orar, până când glisiera de tensionare se sprijină pe partea stângă a carcasei.
    • Lanțul ferăstrăului este detensionat.
  4. Detașați șina de ghidare a lanțului ferăstrăului și lanțul ferăstrăului.
  5. Curățați canalul de evacuare a uleiului de pe ferăstrăul cu lanț cu o pensulă, o perie moale sau un solvent de rășini.
  6. Curățați lanțul ferăstrăului și canelura șinei de ghidare a lanțului ferăstrăului cu o pensulă, o perie moale sau un solvent de rășini.
  7. Curățați suprafețele laterale ale șinei de ghidare a lanțului ferăstrăului cu o cârpă ușor umedă sau cu un solvent de rășini.
  8. Montați șina de ghidare a lanțului ferăstrăului și lanțul ferăstrăului.

Întreținerea șinei de ghidare a lanțului ferăstrăului

Verificați regulat dacă șina de ghidare a lanțului ferăstrăului este uzată sau deteriorată.
Înlocuiți șina de ghidare a lanțului ferăstrăului dacă apar următoarele semnalmente:
  • Șina de ghidare a lanțului ferăstrăului este îndoită
  • Canelura are fisuri sau alte deteriorări
  • Canelura este îngustată și blochează lanțul ferăstrăului
  • Canelura este îndoită și lanțul ferăstrăului permite înclinarea sa laterală
  • Adâncimea minimă a canelurii este sub limita inferioară, vezi Date tehnice
Pe marginea exterioară a șinei de ghidare a lanțului ferăstrăului se poate forma o bavură.
  • Îndepărtați bavura cu o pilă plată.
  • Dacă există neclarități sau dacă șina de ghidare a lanțului ferăstrăului este deteriorată, adresați-vă centrului de service Hilti .

Ascuțirea lanțului ferăstrăului

ATENŢIONARE
Pericol de vătămare cauzat de lanțul tocit al ferăstrăului. Un lanț al ferăstrăului tocit sau rău ascuțit cauzează o frecare sporită și, prin urmare, o încălzire excesivă, randamentul de tăiere scade, tăierea devine imprecisă, iar ferăstrăul cu lanț tinde mai repede către recul.
  • Păstrați lanțul ferăstrăului bine ascuțit.
  • Nu ascuțiți singur lanțul ferăstrăului dacă nu aveți experiență în ascuțirea lanțurilor de ferăstrău.
AVERTISMENT
Pericol de vătămare cauzat de dinții de tăiere ascuțiți. Utilizatorul poate suferi tăieturi.
  • Purtați mănuși de protecție confecționate din material rezistent.
Este nevoie de multă practică pentru a ascuți corect un lanț de ferăstrău. Hilti recomandă ca lanțul ferăstrăului să fie ascuțit de un specialist.
Image alternative
  1. Tensionați lanțul ferăstrăului.
  2. Piliți fiecare dinte de tăiere cu o pilă rotundă. Conduceți pila rotundă în unghi drept față de șina de ghidare a lanțului ferăstrăului, de la interior spre exterior.
    • Pilele rotunde trebuie să corespundă pasului lanțului ferăstrăului.
    • Mențineți un unghi de ascuțire de 30°.
  3. Piliți limitatorul de adâncime cu o pilă plată coplanar cu un calibru de pilire și paralel cu marcajul de uzură.

Transportul și depozitarea

Transportul accesoriilor de lucru cu acumulatori și al acumulatorilor
    AVERTISMENT
    Pornire involuntară la transport !
  • Transportaţi întotdeauna produsele dumneavoastră fără acumulatori introduşi!
  • Extrageți acumulatorul/ acumulatorii.
  • Transportați ferăstrăul cu lanț numai cu apărătoarea de lanț atașată. Glisați apărătoarea de lanț peste șina de ghidare a lanțului ferăstrăului, astfel încât șina de ghidare a lanțului ferăstrăului să fie complet acoperită.
  • Transportați ferăstrăul cu lanț cu mâna dreaptă pe mânerul frontal, astfel încât șina de ghidare a lanțului ferăstrăului să fie îndreptată spre spate.
  • Dacă doriți să expediați produsul, goliți mai întâi rezervorul de ulei. Încărcați cu ulei de lanț nou înainte de a utiliza din nou produsul.
  • Nu transportați niciodată acumulatorii în vrac. Pe parcursul transportului, acumulatorii trebuie protejați împotriva șocurilor și vibrațiilor excesive și izolați de orice materiale conductoare electric sau de alți acumulator, astfel încât să nu ajungă în contact cu alte borne de baterie și să cauzeze un scurtcircuit. Aveți în vedere prescripțiile de transport locale, valabile pentru acumulatori în zona dumneavoastră.
  • Trimiterea acumulatorilor prin poștă nu este permisă. Adresați-vă unei companii de expedieri dacă doriți să trimiteți acumulatori nedeteriorați.
  • Controlați înainte de fiecare utilizare, precum și înaintea unui transport lung și după acesta, dacă produsul și acumulatorii prezintă deteriorări.
Depozitarea accesoriilor de lucru cu acumulatori și acumulatorilor
    ATENŢIONARE
    Deteriorare involuntară cauzată de acumulatori defecţi sau din care iese lichid !
  • Depozitaţi întotdeauna produsele dumneavoastră fără acumulatori introduşi!
  • Depozitați produsul și acumulatorii în spații răcoroase și uscate. Aveți în vedere valorile limită de temperatură, indicate în Date tehnice.
  • Curățați șina de ghidare a lanțului ferăstrăului și lanțul ferăstrăului și umpleți complet rezervorul de ulei.
  • Deschideți piulițele de pe apărătoarea roții de lanț și rotiți șurubul întinzătorului de lanț cu 2 rotații în sens orar pentru a detensiona lanțul ferăstrăului.
  • Depozitați ferăstrăul cu lanț numai cu apărătoarea de lanț atașată. Glisați apărătoarea de lanț peste șina de ghidare a lanțului ferăstrăului, astfel încât șina de ghidare a lanțului ferăstrăului să fie complet acoperită.
  • Nu păstrați acumulatorii în redresor. Scoateți întotdeauna acumulatorul de la redresor după procesul de încărcare.
  • Nu depozitați niciodată acumulatorii în soare, pe surse de căldură sau în spatele geamurilor de sticlă.
  • Depozitați produsul și acumulatorii în spații inaccesibile pentru copii și pentru persoanele neautorizate.
  • Controlați înainte de fiecare utilizare, precum și înaintea unei depozitări lungi și după aceasta, dacă produsul și acumulatorii prezintă deteriorări.

Asistență în caz de avarii

În cazul oricăror avarii, acordați atenție indicatorului de stare al acumulatorului. Vezi capitolul Indicațiile acumulatorului Li-Ion .
În cazul avariilor care nu sunt prezentate în acest tabel sau pe care nu le puteți remedia prin mijloace proprii, vă rugăm să vă adresați centrul nostru de service Hilti .
Avarie
Cauza posibilă
Soluţie
LED-urile acumulatorului nu indică nimic
Acumulator defect.
  • Adresați-vă centrului de service Hilti .
Acumulatorul nu se fixează cu zgomotul caracteristic de „clic“.
Ciocul de fixare de pe acumulator este murdărit.
  • Curățați ciocul de fixare și introduceți acumulatorul din nou.
Acumulatorul se golește mai repede decât în mod obișnuit.
Temperatura ambiantă foarte scăzută.
  • Lăsați acumulatorul să se încălzească lent la temperatura camerei.
Miros de ars și/sau apariție de fum în zona de tăiere.
Lanțul ferăstrăului nu este ascuțit corespunzător.
Lanțul ferăstrăului este prea tensionat.
Nu există suficient ulei de lanț în rezervorul de ulei.
Este pompat prea puțin ulei de lanț.
Uleiul de lanț este nepotrivit sau prea vechi.
  • Utilizați numai ulei de lanț adecvat și proaspăt.
Ferăstrăul cu lanț nu este utilizat corect.
  • Nu exercitați o apăsare prea mare asupra șinei de ghidare a lanțului ferăstrăului și asupra lanțului ferăstrăului.
Randamentul de tăiere prea scăzut.
Lanțul ferăstrăului nu este ascuțit corespunzător.
Lanțul ferăstrăului este montat greșit.
Produsul nu reacționează atunci când sunt apăsate siguranța împotriva conectării și/sau comutatorul de pornire/oprire.
Acumulatorul nu este complet introdus.
  • Fixați acumulatorul cu zgomotul caracteristic de clic.
Frâna de lanț nu este activată.
  • Cuplați frâna de lanț înainte de activarea ferăstrăului cu lanț.
Produsul nu pornește.
Frâna de lanț este activată.
Lanțul ferăstrăului este prea tensionat.
Dezvoltare de căldură excesivă în produs sau în acumulator.
Defect electric
  • Deconectați produsul imediat, extrageți acumulatorul, examinați-l, lăsați-l să se răcească și luați legătura cu centrul de service Hilti .

Dezafectarea și evacuarea ca deșeuri

ATENŢIONARE
Pericol de accidentare prin dezafectarea şi evacuarea improprie a deşeurilor! Pericole pentru sănătate din cauza ieşirii de gaze sau lichide.
  • Nu expediaţi sau trimiteţi niciun acumulator deteriorat!
  • Acoperiţi racordurile cu un material neconductor electric, pentru a evita scurtcircuitele.
  • Evacuaţi ca deşeu acumulatorii astfel încât ei să nu poată ajunge în mâinile copiilor.
  • Evacuaţi acumulatorul ca deşeu la magazinul dumneavoastră Hilti Store sau adresaţi-vă companiei responsabile cu deşeurile din zona dumneavoastră.
Image alternative Produsele Hilti sunt fabricate într-o proporție mare din materiale reutilizabile. Condiția necesară pentru reciclare este separarea corectă a materialelor. În multe țări, Hilti preia înapoi mașina dumneavoastră vechi pentru valorificare. Solicitați informații de la centrul pentru clienți Hilti sau de la consilierul dumneavoastră de vânzări.
Image alternative
  • Nu aruncați sculele electrice, aparatele electronice și acumulatorii în containerele de gunoi menajer!

Garanţia producătorului

  • Pentru relaţii suplimentare referitoare la condiţiile de garanţie legală, vă rugăm să vă adresaţi partenerului dumneavoastră local Hilti .

Alte informații

Accesorii, produse din sistem și alte informații referitoare la produsul dumneavoastră găsiți aici.

RoHS (directiva privind limitarea utilizării substanțelor periculoase)
Image alternative
Acest tabel este valabil pentru piața din China.

Hilti Acumulatori Li-Ion

Indicaţii privind securitatea şi aplicaţia de lucruÎn această documentaţie, noţiunea de acumulator va fi utilizată pentru acumulatorii Li-Ion Hilti reîncărcabili, în care sunt incluse mai mulţi elemenţi de acumulatori Li-Ion. Ei sunt destinaţi sculelor electrice Hilti şi utilizarea lor este permisă numai cu acestea. Utilizaţi numai acumulatori originali Hilti !
DescriereAcumulatorii Hilti sunt dotaţi cu sisteme de management şi de protecţie pentru elemenţi.
Acumulatorii sunt formaţi din elemenţi care conţin materiale de înmagazinare Litiu-Ion şi care fac posibilă o densitate de energie specifică foarte ridicată. Elemenţii din acumulatori Li-Ion au un efect Memory foarte redus, însă reacţionează foarte sensibil la acţiunea forţelor, descărcarea pronunţată sau temperaturi ridicate.
Găsiţi produsele avizate pentru acumulatorii Hilti la magazinul dumneavoastră Hilti Store sau la: www.hilti.group
Securitate
  • Aveţi în vedere următoarele instrucţiuni de protecţie a muncii pentru manevrarea şi utilizarea fără riscuri a acumulatorilor Li-Ion. Nerespectarea acestora poate duce la iritaţii ale pielii, vătămări grave produse prin coroziune, arsuri chimice, incendii şi/ sau explozii.
  • Manevraţi acumulatori cu atenţie, pentru a evita deteriorările şi scăpările de lichide foarte dăunătoare sănătăţii!
  • Modificarea sau manipularea acumulatorilor nu este permisă în niciun caz!
  • Nu este permisă dezmembrarea, strivirea, încălzirea la peste 80°C sau arderea acumulatorilor.
  • Nu utilizaţi sau încărcaţi niciun acumulator care a suferit o lovitură sau care a fost deteriorat în alt mod. Verificaţi regulat dacă acumulatorii dumneavoastră prezintă semnalmente de deteriorări.
  • Nu utilizaţi niciodată acumulatori reciclaţi sau reparaţi.
  • Nu folosiţi niciodată acumulatorul sau o sculă electrică alimentată de la acumulatori pe post de unealtă percutoare.
  • Nu expuneţi niciodată acumulatorii direct la soare, unei temperaturi ridicate, formării de scântei sau flăcărilor deschise. Acest lucru poate duce la explozii.
  • Nu atingeţi polii bateriei cu degetele, cu accesorii de lucru, bijuterii sau alte obiecte care prezintă conductibilitate electrică. Acest lucru poate deteriora acumulatorul şi poate cauza prejudicii materiale şi vătămări.
  • Feriţi acumulatorii de ploaie, umezeală şi lichide. Pătrunderea de umiditate poate cauza scurtcircuite, electrocutări, arsuri, incendiu şi explozii.
  • Utilizaţi numai redresoarele şi sculele electrice prevăzute pentru acest tip de acumulator. Aveţi în vedere în acest scop datele din manualele de utilizare corespunzătoare.
  • Nu utilizaţi sau depozitaţi acumulatorul în medii cu pericol de explozie.
  • Dacă acumulatorul se înfierbântă prea puternic pentru a putea fi ţinut în mână, este posibil ca el să fie defect. Aşezaţi acumulatorul într-un loc vizibil, fără pericol de incendiu, la o distanţă suficientă faţă de materialele inflamabile. Lăsaţi acumulatorul să se răcească. Dacă acumulatorul este încă prea fierbinte pentru a putea fi ţinut în mână după o oră, atunci el este defect. Procedaţi conform instrucţiunilor de lucru din capitolul Măsuri în cazul unui incendiu la acumulator .
Comportamentul în cazul deteriorării acumulatorilor
  • Luaţi legătura întotdeauna cu centrul de service Hilti dacă un acumulator este deteriorat.
  • Nu utilizaţi niciun acumulator dacă scapă lichid.
  • În cazul scăpărilor de lichid evitaţi contactul direct cu ochii şi/ sau cu pielea. Purtaţi întotdeauna mănuşi de protecţie şi apărătoare pentru ochi în lucrul cu lichidul din baterii.
  • Utilizaţi un detergent chimic avizat pentru a îndepărta lichidul scurs din baterie. Respectaţi prevederile locale pentru lichidul din baterii.
  • Aşezaţi un acumulator defect într-un recipient neinflamabil şi acoperiţi-l cu nisip uscat, pulbere de cretă (CaCO3) sau silicat (Vermiculit). Apoi închideţi capacul etanş la aer şi păstraţi recipientul departe de gaze inflamabile, lichide sau obiecte.
  • Evacuaţi recipientul ca deşeu la magazinul dumneavoastră Hilti Store sau adresaţi-vă companiei responsabile cu deşeurile din zona dumneavoastră. Aveţi în vedere prescripţiile de transport locale din zona dumneavoastră, valabile pentru acumulatori deterioraţi!
Comportamentul în cazul unui acumulator care nu mai funcţionează
  • Acordaţi atenţie unui eventual comportament anormal al acumulatorului, cum ar fi încărcarea defectuoasă, timpii de încărcare neobişnuit de lungi, scăderea sesizabilă a puterii, activităţi neobişnuite ale LED-urilor sau ieşirilor de lichide. Acestea sunt semnalmente ale unei probleme interne.
  • Dacă presupuneţi existenţa unei probleme interne la acumulator, luaţi legătura cu centrul de service Hilti .
  • Dacă acumulatorul nu mai funcţionează, acumulatorul nu mai permite încărcarea sau dacă scapă lichid, trebuie să îl evacuaţi ca deşeu. Vezi capitolul Întreţinerea şi evacuarea ca deşeu .
Măsuri în cazul unui incendiu la acumulator
    ATENŢIONARE
    Pericol în caz de incendiere a acumulatoarelor! Un acumulator aprins elimină lichide şi vapori periculoşi şi cu capacitate de explozie, care pot duce la vătămări prin coroziune, arsuri sau explozii.
  • Purtaţi echipamentul personal de protecţie când vă aflaţi într-o activitate de combatere a incendiului la un acumulator.
  • Asiguraţi o ventilare suficientă, astfel încât vaporii periculoşi şi cu capacitate de explozie să poată scăpa.
  • În cazul unei dezvoltări intense de fum, părăsiţi imediat încăperea.
  • În cazul iritării căilor respiratorii consultaţi un medic.
  • Apelaţi pompierii înainte de a începe o tentativă de stingere.
  • Combateţi incendiile de la acumulatoare numai cu apă, de la o distanţă cât mai mare posibil. Extinctoarele cu pulbere şi păturile de stingere sunt ineficiente în cazul acumulatorilor Li-Ion. Incendiile din mediul adiacent pot fi combătute cu substanţe extinctoare convenţionale.
  • Nu încercaţi să mişcaţi cantităţi mari de acumulatori aprinşi. Îndepărtaţi materialele neafectate din proximitatea zonei adiacente, pentru a izola astfel acumulatorii afectaţi.
În cazul unui acumulator care nu se răceşte, emană fum sau este aprins:
  • Luaţi-l pe o lopată şi aruncaţi-l într-o găleată cu apă. Prin efectul de răcire, este redusă extinderea unui incendiu la elemenţii din acumulatori care nu au atins încă temperatura critică pentru aprindere.
  • Lăsaţi acumulatorul cel puţin 24 ore într-o găleată, până când acesta s-a răcit complet.
  • Vezi capitolul Comportamentul în cazul deteriorării acumulatorilor .
Date referitoare la transport şi depozitare
  • Temperatura ambiantă de lucru între -17°C şi +60°C / 1°F şi 140°F.
  • Temperatura de depozitare între -20°C şi +40°C / -4°F şi 104°F.
  • Nu păstraţi acumulatorii în redresor. Scoateţi întotdeauna acumulatorul de la redresor după procesul de încărcare.
  • Depozitaţi acumulatorii pe cât posibil în spaţii reci şi uscate. O depozitare într-un spaţiu răcoros creşte timpul de funcţionare al acumulatorului. Nu depozitaţi niciodată acumulatorii în soare, pe sisteme de încălzire sau în spatele geamurilor de sticlă.
  • Trimiterea acumulatorilor prin poştă nu este permisă. Adresaţi-vă unei companii de expedieri dacă doriţi să trimiteţi acumulatori nedeterioraţi.
  • Nu transportaţi niciodată acumulatorii în vrac. Pe parcursul transportului, acumulatorii trebuie protejaţi împotriva şocurilor şi vibraţiilor excesive şi izolaţi de orice materiale conductoare electric sau de alţi acumulator, astfel încât să nu ajungă în contact cu alte borne de baterie şi să cauzeze un scurtcircuit. Aveţi în vedere prescripţiile de transport locale, valabile pentru acumulatori în zona dumneavoastră.
Întreţinerea şi evacuarea ca deşeu
  • Păstraţi acumulatorul în stare curată şi fără urme de ulei şi unsoare. Evitaţi praful sau murdăria inutilă de pe acumulator. Curăţaţi acumulatorul cu o pensulă uscată şi moale sau cu o cârpă curată şi uscată.
  • Nu utilizaţi niciodată acumulatorul cu fantele de aerisire înfundate. Curăţaţi fantele de aerisire cu multă atenţie, folosind o perie uscată şi moale.
  • Împiedicaţi pătrunderea corpurilor străine în interior.
  • Nu lăsaţi umiditatea să pătrundă în acumulator. Dacă în acumulator a pătruns umiditate, trataţi-l ca pe un acumulator deteriorat şi izolaţi-l într-un recipient neinflamabil.
  • Vezi capitolul Comportamentul în cazul deteriorării acumulatorilor .
  • Dacă dezafectarea şi evacuarea ca deşeuri sunt executate impropriu, pot apărea pericole pentru sănătate din cauza ieşirii de gaze sau lichide. Evacuaţi acumulatorul ca deşeu la magazinul dumneavoastră Hilti Store sau adresaţi-vă companiei responsabile cu deşeurile din zona dumneavoastră. Aveţi în vedere prescripţiile de transport locale din zona dumneavoastră, valabile pentru acumulatori deterioraţi!
  • Nu aruncaţi acumulatorii în containerele de gunoi menajer.
  • Evacuaţi ca deşeu acumulatorii astfel încât ei să nu poată ajunge în mâinile copiilor. Acoperiţi racordurile cu un material neconductor electric, pentru a evita scurtcircuitele.

Declarație de conformitate

Declarație de conformitateProducătorul declară pe proprie răspundere că produsul descris aici corespunde legislației și normelor în vigoare.
Documentațiile tehnice sunt stocate aici:
Hilti Entwicklungsgesellschaft mbH | Zulassung Geräte | Hiltistraße 6 | 86916 Kaufering, DE
Date despre produs
Ferăstrău cu lanț cu alimentare de la acumulatori
SCN 60‑22
Generația
01
Număr de serie
1‒99999999999
Detalii privind 2000/14/CE:
Nivelul măsurat al puterii acustice (LWA): 102 dB(A)
Nivelul garantat al puterii acustice (LWAd): 104 dB(A)
Procedeul de evaluare a conformității conform cu anexa V
Nr. examinare de tip CE 4818016.24001
Centrul de încercări notificat nr. 0158: DEKRA Testing & Certification GmbH, Handwerkstraße 15, D- 70565, Stuttgart, Germany
Image alternative