CUM SE PROIECTEAZĂ CU ARMĂTURI POST-INSTALATE

Centrul de proiectare pentru armături

Hilti post installed rebar HIT-RE 500

Tot ceea ce proiectăm se bazează pe Eurocode 2 și TR023.

Însă la Hilti am mers chiar mai departe.

Am creat o serie de concepte unice de proiectare, pentru a face construcția cu armături post-instalate ș beton mai economică. Și toate acestea se bazează pe un singur principiu simplu – și anume că produsele noastre de ultimă generație sunt atât de inovatoare, încât pot fixa armăturile post-instalate în moduri noi, îmbunătățite și impresionante. 

CONCEPTELE HILTI PRIVIND PROIECTAREA ARMĂTURILOR

Am conceput câteva soluții pentru construirea cu armături post-instalate, care cuprind concepte care au drept scop depășirea limitărilor impuse de codurile de proiectare structurală pentru beton. 

Hilti rebar anchorage length design

Lungimea mai mică de ancorare 

Aceasta este clasa de aplicații cel mai des întâlnită pentru armăturile post-instalate și cuprinde modalitățile de conectare a componentelor noi și a structurii existente.

În conformitate cu codurile de proiectare structurală pentru beton, forța legăturilor barelor turnate este limitată, chiar și când adâncimea stratului de beton care le acoperă este una considerabilă.

Și astfel, în unele zone, precum zidurile, unde adâncimea de ancorare este deseori limitată,se utilizează armături transversale sudate sau cârlige, pentru a compensa pentru respectiva reducere în lungimea de ancorare disponibilă.

Cercetările noastre efectuate împreună cu partenerii noștri au arătat că  forța legăturilor barelor ancorate cu mortarele adezive Hilti este mai mare decât în cazul barelor turnate la fața locului, când există o acoperire adecvată cu beton.

Metoda de proiectare a armăturilor Hilti HIT este avantajoasă datorită acestei forțe superioare a legăturilor, reușind să ajungă la o reducere a lungimilor de ancorare cu până la 70%, când se aplică o acoperire corespunzătoare cu beton, în comparație cu prevederile cuprinse în codurile pentru construcții.

Post installed rebar anchorage length Eurocode 2 solution

Soluția Eurocode 2

Post installed rebar anchorage length Hilti HIT rebar design method

Metoda de proiectare a armăturilor Hilti HIT

Hilti rigid rebar connection with straight bars

Conectarea armăturilor rigide cu bare drepte

Ciocurile armăturilor sau armăturile fasonate trebuie să reziste în prezența conexiunilor cu armături rigide, de exemplu, între plăci și ziduri, între grinzi și plăci, grinzi și zifuri, coloane și fudații.

Dar am găsit noi o soluție.

În cadrul colaborării cu partenerii noștri de la Universitatea Tehnică din Munchen și de la Universitatea Americană din Beirut, am cercetat felul în care se utilizează armăturile drepte în cazul conectărilor cu armături rigide. Soluția noastră se bazează pe modelul bielei comprimate de beton.

Hilti concrete overlay and shear reinforcement design concept

Fixarea cu conectori de forfecare

Fixarea cu conectori de forfecare este utilizată în principal pentru renovarea și consolidarea structurilor vechi, inclusiv a podurilor.

La Hilti, am elaborat o modalitate nouă și mai ușoară de aplicare fixărilor prin străpungeri cu conectori de forfecare, prin introducerea ancorelor numai de pe partea cea mai de jos a plăcii de beton. Aceasta se poate realiza cu ajutorul ancorelor Hilti HZA-P, care se fixează în găuri, în poziție înclinată spre coloană, cu ajutorul mortarelor Hilti.

Este mult mai ușor față de metoda tradițională a străpungerilor cu conectori de forfecare post-instalați, când se dau găuri în placă, în același timp, atât din partea superioară cât și inferioară a acesteia. Acest lucru este greu de realizat când trebuie îndepărtat stratul de acoperire a plăcii și, în majoritatea cazurilor, partea de sus nu permite accesul.

Post installed rebar shear reinforcement Eurocode 2 solution

Soluția Eurocode 2

Post installed rebar shear reinforcement Hilti design solution

Soluția de proiectare Hilti

Hilti concrete overlay and shear reinforcement design concept

Suprapuneri de beton

La Hilti, am dezvoltat soluții unice pentru frecarea generată de forfecare în cazul suprapunerilor de beton aferente podurilor.

Deseori, se aplică un nou strat de beton peste cel deja existent, pentru a consolida sau a-i repara structura. Unul dintre aspectele critice ale acestor proiecte este transferul solicitărilor interne prin interfața de unire dintre betonul nou și cel vechi.

Am dezvoltat, așadar, o metodă de proiectare, pentru a calcula transferul de forfecare efectiv pentru aceste structuri – ținând cont de coeziunea, de rezistența la frecare și la forfecare a conectorilor de forfecare poziționați pe interfață. Avantajele sunt următoarele:

  • Aplicarea simplă și sigură într-o varietate de cazuri
  • Garantarea comportamentului monolitic al componentei structurale
  • Forțele de forfecare sunt trasferate în mod sigur chiar dacă interfața este fisurată
  • Gamă amplă de aplicații
  • Reducerea cerințelor prinvind lungimea de ancorare
Post installed rebar concrete overlay Eurocode 2 solution

Soluția Eurocode 2

Post installed rebar concrete overlay Hilti design solution

Soluția de proiectare Hilti

TOATE DESCĂRCĂRILE PENTRU PROIECTAREA ARMĂTURILOR

ÎNTREABĂ UN INGINER