Sisteme de proiectare seismică

Modul în care elementele nestructurale ne protejează viața în cadrul clădirilor

Furnizăm soluții aprobate, care au fost testate pentru a rezista mișcărilor generate în timpul cutremurelor. Dintre acestea, se numără sistemele modulare de susținere, produsele pentru protecția pasivă la incendiu și sistemele de ancorare. Prin intermediul lor, ne concentrăm asupra obiectivului nostru esențial de salvare a vieții, protejând bunurile materiale și îmbunătățind performața clădirii.

Importanța sistemelor nestructurale

Cele mai mari costuri pentru reparații în urma unui cutremur

Impactul unui cutremur poate fi clasificat în funcție de trei aspecte: pierderea de vieți omenești, compromiterea funcționării unei clădiri și daunele materiale. Toate aceste aspecte se cuantifică în mod inevitabil în pierderi economice.

Cele mai mari costuri pentru reparații în urma unui cutremur

Cutremurele provoacă pierderi majore. Pe lângă deteriorarea elementelor structurale ale clădirilor, cutremurele presupun, deseori și apariția unor deteriorări grave la nivelul elementelor nestructurale precum sistemele mecanice sau electrice, instalațiile alcătuite din țevi și cabluri.

Aceste sisteme sunt esențiale pentru protejarea vieții într-o clădire. În ultimii ani, normele aplicabile sistemelor nestructurale impun tot mai mult respectarea unor criterii din ce în ce mai dure.  În trecut, proiectarea seismică se concentra asupra proiectării elementelor structurale, pentru a preveni prăbușirea clădirilor. Acum, această orientare s-a schimbat.

Experiența a demonstrat că sistemele nestructurale sunt la fel de importante. Este esențial să se garanteze funcționarea neîntreruptă a utilităților precum alimentarea cu apă și cu energie electrică (țevi și cabluri), a serviciilor de urgență (sisteme de alarmă), protecția pasivă la incendiu (compartimentări) și protecția activă la incendiu (sprinklere).

Cercetările au demonstrat că investițiile în componentele nestructurale sunt cu mult mai mari față de cele pentru componentele structurale și se ridică la circa 50-70% din costul total al unei clădiri (a se vedea tabelul de mai jos). În urma mai multor cutremure, s-a constatat că pierderile datorate deteriorării componentelor nestructurale le-au depășit pe acelea datorate deteriorărilor structurale.

Costuri pentru reparații generate în urma unui cutremur

Componente nestructurale și structurale ale clădirilor

Cutremurele pun în pericol siguranța vieții în clădiri, chiar dacă structurile nu suferă deteriorări. Țevile și cablurile se mișcă puternic în timpul cutremurelor, provocând spărturi și rupturi, precum și deteriorarea compartimentelor antifoc.

Acest lucru duce la apariția pierderilor de gaz și de lichide inflamabile, care, așa cum s-a constatat de-a lungul timpului, au fost urmate de incendii și explozii.  În caz de incendiu, sistemele de detecție joacă un rol important. Când cablurile sunt deteriorate, astfel de sisteme nu vor funcționa corect. Mai presus de acestea, forțele seismice pot avaria instalațiile de alimentare cu apă și sistemele de sprinklere care contribuie la protecția antiincendiu a clădirilor.

Cutremurele reduc fără nicio îndoială nivelul de protecție asigurat de clădiri. Cu ajutorul unor elemente corespunzătoare de ancorare, de susținere a instalațiilor și al sistemelor de protecție pasivă la incendiu, clădirile sunt echipate pentru a face față unor astfel de provocări și pot contribui la protejarea vieții oamenilor care se găsesc în interiorul lor. 

Norme în domeniul construcțiilor

Într-o continuă dezvoltare

Industria construcțiilor este reglementată prin norme care sunt revizuite și actualizate constant de autorități, pentru a asigura standarde minime privind diverse aspecte, precum posibilitățile de utilizare sau siguranța. 

Obiectivele acestor norme sunt:

  • Prevenirea daunelor provocate elementelor structurale și nestructurale ale clădirilor, în cazul cutremurelor de intensitate mică;
  • Limitarea daunelor provocate elemetelor structurale și nestructurale ale clădirilor, la un nivel care să permită reparațiile, în cazul cutremurelor de intensitate medie și
  • Evitarea prăbușirii parțiale sau totale a clădirilor, în cazul cutremurelor de intensitate mare Cu toate acestea, cerințele de siguranță prevăzute de normele din domeniul construcțiilor diferă în funcție de tipul de clădire.

În general, clădirile publice, care adăpostesc structuri esențiale precum spitalele, sunt supuse unor verificări mai atente și trebuie să respecte norme mai stricte. Aceste clădiri trebuie să rămână funcționale și după producerea unui cutremur.

În funcție de nivelul de importanță, tipurile de clădiri pot fi, în general împărțite în următoarele categorii, categoria 1 fiind cea mai critică:

Categoria 1

Clădiri care trebuie să fie utilizate după producerea unui cutremur și clădiri care conțin materiale periculoase. De exemplu, spitale, aeroporturi, unități de pompieri sau centrale electrice.

Categoria 2

Clădiri foarte aglomerate (pe termen lung) și clădiri care adăpostesc bunuri de valoare. De exemplu, școli, muzee, universități, unități militare sau închisori. 

Categoria 3

Clădiri foarte aglomerate (pe termen scurt). De exemplu, centre sportive, cinematografe, teatre, centre comerciale sau săli de concerte.

Categoria 4

Alte clădiri precum proprietăți rezidențiale, hoteluri, birouri sau structuri industriale.

Performanța sistemelor nestructurale

Testate și verificate în conformitate cu ultimele norme.

Dat fiind că cerințele pentru sistemele nestructurale din cadrul normelor din domeniul construcțiilor devin tot mai riguroase, și producătorii trebuie să ofere sisteme testate în conformitate cu normele recunoscute în întreaga lume, precum EN sau ASTM. 

Hilti oferă produse și sisteme cu performanțe de cel mai înalt nivel în aplicațiile nestructurale. Aceste sisteme au trecut teste oficiale sub supravegherea unor organizații externe.  Cu toate acestea, dorim să facem un pas înainte în privința protecției vieții. Hilti participă la un amplu proiect de cercetare în colaborare cu parteneri academici precum Universitatea din San Diego, California (UCSD). Am efectuat un test la scară naturală asupra unei clădiri de cinci etaje, unde am simulat trei cutremure urmate de un incendiu, pentru a analiza comportamentul diverselor elemente nestructurale precum elementele de ancorare, protecția pasivă la incendiu și sistemele modulare de susținere.

Mai mult, în prezent, Hilti este implicată într-un proiect împreună cu EUCENTRE și Universitatea din Pavia (Italia), cu scopul de a analiza și înțelege răspunsul seismic al elementelor și sistemelor nestructurale, utilizând metode analitice, numerice și experimentale.  În plus, participăm în mod activ la numeroase conferințe precum evenimentul anual Seismic Academy din Italia, care reunește experți din lumea întreagă pentru a discuta diverse aspecte ale proiectării seismice în domeniul construcțiilor.

PROIECTAREA ANCORELOR SEISMICE

PROIECTAREA ANCORELOR SEISMICE

Este important să se utilizeze ancorele corespunzătoare, atât pentru elementele structurale cât și nestructurale ale clădirilor: descoperă gama noastră de sisteme pentru categoria seismică C2.

Citește mai mult
PROIECTAREA SEISMICĂ A SISTEMELOR MODULARE DE SUSȚINERE

PROIECTAREA SEISMICĂ A SISTEMELOR MODULARE DE SUSȚINERE

Crearea unor clădiri rezistente la cutremur devine o cerință tot mai importantă în proiectarea din domeniul construcțiilor. Specialiștii noștri te pot ajuta să găsești produse, soluții specifice și îți acordă asistență în efectuarea calculelor complexe, pe parcursul tuturor fazelor, de la proiectare și până la construcție.

Citește mai mult